Σπίθα στη Θάλασσα

2,5

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Σπίθα στη Θάλασσα

Στο "Maverick" του 2017, τη μικρού μήκους ταινία του Ντόμιεν Χάουγκε, ο οκτάχρονος Σταν, ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα τον πατέρα του, κινητοποιεί τη φαντασία του (πιστεύει ότι κατέρριψε ένα αεροπλάνο) για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Έναν καινούργιο, ανεπιθύμητο και απειλητικό κόσμο, δηλαδή, στον οποίο καλείται να ενταχθεί "πριν την ώρα του".


Στην πρώτη μεγάλου μήκους του, ο Φλαμανδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης επανεξετάζει το θέμα της τραυματικής ενηλικίωσης μέσα από μια παρόμοια ιστορία: Όταν ο πατέρας της πνίγεται μαζί με άλλους δυο ψαράδες στη Βόρεια Θάλασσα, η έφηβη κόρη του Λένα πιστεύει ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν ένα θαλάσσιο τέρας το οποίο μόνο εκείνη έχει δει ως φευγαλέα σκιά. Ενάντια σε όλους, πολλοί εκ των οποίων είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, εκείνη είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους για να αποδείξει την αλήθεια. Ένα αγόρι που δουλεύει στο τοπικό ενυδρείο είναι πρόθυμο να τη βοηθήσει, αλλά οι προσπάθειές της αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη.


Γνώστης της εύθραυστης παιδικής ψυχολογίας, ο Χάουγκε μας ανοίγει την πόρτα σ’ ένα επώδυνα συγκινητικό δράμα, το οποίο δεν ρισκάρει, ούτε ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του. Αντιπαραθέτοντας την εσωτερική τρικυμία της Λένα με εκείνη της συννεφιασμένης Βόρειας Θάλασσας, κατανοεί με τρυφερή ψυχραιμία την άρνησή της να αποδεχθεί τους άδικους νόμους του ενήλικου κόσμου. Βγάζει στο πανί, ολοζώντανα και οδυνηρά, την αδυναμία διαχείρισης του ανεξέλεγκτου πένθους της, αν και στο τέλος υιοθετεί πολύ εύκολα μια παρηγορητικά συγκαταβατική λύση στη σύγκρουση της μυθοπλαστικής αθωότητας με τον σκληρό ρεαλισμό.

Βέλγιο, Ολλανδία. 2023. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Σπίθα στη Θάλασσα

Zeevonk / Sea Sparkle
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ντόμιεν Χάουγκε

Όταν ο πατέρας της πνίγεται μαζί με άλλους δυο ψαράδες στη Βόρεια Θάλασσα, η έφηβη κόρη του πιστεύει πως αιτία του δυστυχήματος ήταν ένα θαλάσσιο τέρας. Ενάντια σε όλους, πολλοί εκ των οποίων είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, εκείνη είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους για να αποδείξει την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.