Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας3

Ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς φορείς στον κόσμο, ο οποίος ιδρύθηκε από τους εμβληματικούς πειραματιστές Γιόνας Μέκας, Σταν Μπράκατζ, Τζερόμ Χιλ και Πίτερ Κουμπέλκα, τα Anthology Film Archives, πρόκειται να απονείμουν το βραβείο Ground Glass στην κορυφαία σκηνοθέτρια Αντουανέττα Αγγελίδη.

Η απονομή γίνεται στο πλαίσιο του νεοϋορκέζικου φεστιβάλ Prismatic Ground (8-12/5) που διοργανώνουν τα Archives, το οποίο φυσικά θα παρουσιάσει και σημαντικό μέρος της φιλμογραφίας της Αγγελίδη. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση και υπογράφει η σκηνοθέτρια Κόρτνι Στίβενς: "Το βραβείο απονέμεται στην Αντουανέττα Αγγελίδη για την αγρίως ευφάνταστη συνδρομή της στην αισθητική του φεμινιστικού κινηματογράφου, καθώς επίσης για την προσήλωσή της στον κινηματογράφο ως τρόπο έρευνας. Στο πέρας της φιλμογραφίας της η Αγγελίδη αναζητούσε την αβάντ γκαρντ των γυναικών, την κατασκευή μιας οπτικής γλώσσας η οποία, όπως γράφτηκε σε μια κριτική, μπορεί να αφομοιώνει 'την περιπέτεια των γυναικείων σωμάτων'. Οι ταινίες της, οι οποίες δεν έχουν προβληθεί επαρκώς στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν το θηλυκό ασυνείδητο ως μια δύναμη που αποσταθεροποιεί κυρίαρχες κατασκευές. Απορυθμίζοντας τα θεμέλια του πολιτισμού, κάθε ταινία της μετατρέπεται σε ένα προσωπικό λατομείο, όπου τα χαλάσματα έρχονται στο φως και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για παιχνίδι. Τι μπορεί να είναι η εμπειρία πέρα από την περιγραφή; Τι συνιστά ένα θηλυκό υποκείμενο πέρα από την οπτική αναπαράστασή του; Ποια είναι η βαρύτητα ανάμεσα στη σχέση της φυσικής ζωής και των δυνατοτήτων που βρίσκονται στα όνειρα;".

Μεταξύ των ταινιών που πρόκειται να προβληθούν στη Νέα Υόρκη είναι και το συγκινητικό ντοκιμαντέρ "Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας" (Ρέα Βαλντέν), παρουσία των δύο δημιουργών. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ, αλλά και μια συνέντευξή μας με την κ. Βαλντέν εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.