"Σινεμά με τον Φρόιντ" και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η σειρά προβολών παρουσιάζει και συζητά το φιλμ "Α. Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη".

Α. Ι.: Τεχνητή νοημοσύνη

Ο φετινός κύκλος της σειράς κινηματογραφικών προβολών με τίτλο "Σινεμά με τον Φρόυντ", που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, ολοκληρώνεται με τη δραματική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Α. Ι.: Τεχνητή νοημοσύνη" (146’, 2001), την Κυριακή 31 Μαρτίου, 5 μ.μ., στον Κινηματογράφο Τριανόν. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση με τις: Αμίνα Μοσκώφ, Υπ. Ψυχαναλύτρια, Άννα Πούπου, Θεωρητικός Κινηματογράφου. Συντονίζει η Χάρις Χατζή, Ψυχαναλύτρια.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένα ρομποτάκι που το αντιμετωπίζουν σαν παιδί. Ένα παιδί που το αντιμετωπίζουν σαν ρομποτάκι. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται στο διήγημα του 1969 με τίτλο "Super Toys last all summer long" του Aldiss και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Kubrick αλλά ολοκληρώθηκε από τον Spielberg το 2001. Στην ταινία παρακολουθούμε το βίωμα της εγκατάλειψης ενός παιδιού και την αγωνιώδη αναζήτηση του για την επανένωση με τη μητέρα και τον οικείο χώρο. Μια περιπέτεια που παρά τα δυστοπικά στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αγγίζει τον ψυχισμό του κάθε υποκειμένου που την παρακολουθεί, φέρνοντας το σε επαφή με μια πρωταρχική και αρχέγονη οδύνη. Η προσπάθεια αυτού του παιδιού για ψυχική επεξεργασία της απώλειας γίνεται μια φαντασμαγορική περιπέτεια χωρίς όμως να απομακρυνθεί από την εσωτερική αναζήτηση της εργασίας του πένθους και της αποδοχής της απώλειας. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.