Άκουσέ με

2

Μετρημένο και ειλικρινές, αν και σεναριακά αμήχανο και επαναλαμβανόμενο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας.

Άκουσέ με

Στο "Το Δέντρο και η Κούνια" του 2013, μια Ελληνίδα και μια Σέρβα συναντιούνται στην επαρχιακή Βόρεια Ελλάδα, με τη γνωριμία τους να ξεκλειδώνει μια σειρά από επώδυνα οικογενειακά μυστικά. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα, η μετανάστευση, η οικογένεια και η διαφορετική γλώσσα επιστρέφουν ως κυρίαρχες έννοιες, μέσα από τη ιστορία της Βαλμίρας, μιας έφηβης την οποία οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της. Εκείνος είναι παντρεμένος ξανά με μια Βουλγάρα, ενώ μαζί τους μένει και ο Άρης, γιος της από τον προηγούμενο γάμο της. Η Βαλμίρα δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει πίσω, στοχεύοντας σε σπουδές χορού, αντιμέτωπη τόσο με την περιθωριοποίηση εκ μέρους των συμμαθητών της όσο και με την αδιαφορία του πατέρα της, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο.


Η ελληνική επαρχία σκιαγραφείται, με λιγοστές υπερβολές, ως ένας κόσμος προκαταλήψεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με το οικείο και το ξένο, τη διαφορά των γενεών, το φόβο του Άλλου. Η γλώσσα, το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, όλα στέκονται ως εμπόδιο στη συνεννόηση των ενηλίκων μεταξύ τους, αλλά και με τη νέα γενιά, η οποία παρουσιάζεται επίσης διχασμένη κι αποπροσανατολισμένη. Το "άκουσέ με" που απευθύνει η Βαλμίρα στους γύρω της αφορά λοιπόν μια ολόκληρη κοινωνία, εγκλωβισμένη σε στερεότυπα που υψώνουν τοίχους στην ανθρώπινη επαφή.


Όλα αυτά κυκλοφορούν ασθμαίνοντας μέσα σε μια μετρημένη και ειλικρινή, αν και σεναριακά αμήχανη και επαναλαμβανόμενη μελέτη χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας. Ο ρεαλισμός της δεν είναι απόλυτα στέρεος και το δραματικό ζουμί της αποδεικνύεται λιγοστό, το ίδιο και οι αληθινά συγκινητικές στιγμές της (εύκολο το τρικ της τελικής λύσης των αντιθέσεων). Η γεμάτη κατανόηση προσέγγιση στους βασικούς χαρακτήρες είναι όμως εμφανής, κάτι που τη γεμίζει ζεστή ανθρωπιά και της χάρισε διεθνή φεστιβαλική πορεία.

Ελλάδα, Βουλγαρία. 2022. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Άκουσέ με

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μαρία Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιθωριοποίηση και την αδιαφορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".