Gaza

3

Καταγραφή μιας ιστορικά πολύπαθης και πολιτικά περίπλοκης πραγματικότητας μέσα από τις συγκινητικές εξομολογήσεις απλών ανθρώπων κάθε ηλικίας και τάξης.

Gaza

Πέντε χρόνια μετά τα γυρίσματά του, ένα ιρλανδικό σινε-ντοκουμέντο με μακρά φεστιβαλική διαδρομή φτάνει στις ελληνικές οθόνες για να μας θυμίσει τη σκληρή καθημερινότητα της Λωρίδας της Γάζας πριν από την πρόσφατη ισραηλινή εισβολή. Εκεί, σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σε ένα πολιορκημένο κομμάτι γης κάτω από άθλιες συνθήκες, απότοκο μιας ιστορικά πολύπαθης και πολιτικά περίπλοκης πραγματικότητας. Η κάμερα των Γκάρι Κιν και Άντριου ΜακΚόνελ προσπαθεί να την περιγράψει μέσα από ρεπορταζιακές εικόνες και τις συγκινητικές εξομολογήσεις απλών ανθρώπων κάθε ηλικίας και τάξης. Στο προσκήνιο στέκεται σταθερά κι αμετακίνητα η επιτακτική ανάγκη για επιβίωση και στο δυσοίωνο φόντο ο μιλιταριστικός παραλογισμός, η εθνοτική μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός, ένα αιματοβαμμένο παρελθόν και η –εκ των υστέρων επιβεβαιωμένη– απειλή ενός σκοτεινότερου αύριο.

Ιρλανδία, Παλαιστίνη. 2019. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Gaza

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 92 '
  • Γκάρι Κιν

Η σκληρή καθημερινότητα της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία ζουν υπό περιορισμό σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.