Ανατομία Μιας Πτώσης

4

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα.

Anatomia mias ptosis2

Η 45χρονη Σάντρα Χίλερ, με πολλές θεατρικές διακρίσεις, μας συστήθηκε κινηματογραφικά με το "Requiem" (2006) του Χανς-Κρίστιαν Σμιντ, για το οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο της με το "Toni Erdmann" (2016) της Μάρεν Άντε, για το οποίο απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο α’ γυναικείου ρόλου. Φέτος είναι η χρονιά της, χάρη στην αποστομωτική παρουσία της τόσο στο αριστουργηματικό ιστορικό δράμα του Τζόναθαν Γκλέιζερ "Zone of Interest" όσο κυρίως στην "Ανατομία Μιας Πτώσης" της Ζιστίν Τριέ (οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί στο "Sex & Ψυχανάλυση"), τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, όπου υποδύεται τη Σάντρα. Μια πετυχημένη Γερμανίδα συγγραφέα, παντρεμένη με τον Γάλλο Σαμουέλ, ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει το πρώτο μυθιστόρημά του. Έτσι, διδάσκει σε ένα σχολείο της Γκρενόμπλ, φροντίζοντας παράλληλα τον 11χρονο γιο τους Ντανιέλ, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα έχει χάσει μεγάλο μέρος της όρασής του.


Ένα πρωί μια δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από τη Σάντρα στο απομονωμένο οικογενειακό σαλέ, όπου λίγο μετά την ολοκλήρωσή της θα συμβεί ένα τραγικό ατύχημα. Καθώς επιστρέφει από τη βόλτα του με το σκύλο του, ο Ντανιέλ θα βρει στο χιόνι νεκρό τον πατέρα του. Γλίστρησε και έπεσε από το παράθυρο; Αυτοκτόνησε; Ή κάποιος τον έσπρωξε; Οι υποψίες πέφτουν στη σύζυγό του, η ανάκριση φέρνει στην επιφάνεια τις τεταμένες σχέσεις του ζευγαριού και η Σάντρα οδηγείται στο εδώλιο με την κατηγορία της δολοφονίας εκ προθέσεως.


Η Ζιστίν Τριέ υπακούει στους αφηγηματικούς κανόνες του δικαστικού θρίλερ, παρασύροντάς μας στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης γεμάτης μυστικά και ανατροπές. Ελέγχει το σεναριακό υλικό της, δεν χάνει ποτέ το σωστό τάιμινγκ μιας αγωνιώδους εξέλιξης και γεμίζει αμφιβολίες τους δικαστές, όλους τους εμπλεκομένους και τους θεατές πάνω στις αληθινές προθέσεις της Σάντρα, τις οποίες θολώνει δεξιοτεχνικά –η Χίλερ σε ερμηνευτικό ρεσιτάλ– η αλαζονικά κυνική και ωμά ειλικρινής(;) συμπεριφορά της.


Η ταινία, όμως, σκάβει πολύ βαθύτερα. Καθώς η ακροαματική διαδικασία προχωρά, οι σύγχρονες σχέσεις των δύο φύλων περνούν από λεπτοκεντημένο κόσκινο, δεμένες σε έναν φαύλο κύκλο προκαθορισμένων, ανταγωνιστικών στερεοτύπων. Ο ρόλος του Ντανιέλ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει κι αυτός τα απόκρυφα συναισθήματα της μητέρας του, μεγεθύνει το μυστήριο και υπογραμμίζει τη γενικότερη αδυναμία της ανθρώπινης επικοινωνίας ανάμεσα σε γενιές, φύλα, κοινωνικές θέσεις. Οι διαφορετικές γλώσσες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, παίζουν το δικό τους παιχνίδι ερμηνείας, άρα και εξουσίας, και κάθε έννοια ταυτότητας (εθνοτική, σεξουαλική, οικογενειακή, επαγγελματική) διεκδικεί ένα κομμάτι αλήθειας. Κι εκείνη, καταδικασμένη πριν κι από τον καιρό του "Ρασομόν" να είναι πάντα κολοβή, αποσπασματική, μοιάζει πλέον να εξαφανίζεται πλήρως μέσα σ’ έναν κόσμο καταιγιστικής πληροφορίας και κατακερματισμένης γνώσης.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 150΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ανατομία Μιας Πτώσης

Anatomie d Une Chute / Anatomy of a Fall
4
  • Δικαστικό Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 150 '
  • Ζιστίν Τριέ

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.