Αναπαράσταση

4,5

Μια εντελώς νεωτερική αισθητική πρόταση που άλλαξε το ελληνικό σινεμά, συνδυάζοντας αναφορές στην αρχαία τραγωδία, μοντέρνες θεματικές αναζητήσεις και ένα πολυδιάστατο σχόλιο πάνω στην αδυναμία κάθε εξουσίας να αναπαραστήσει την ιστορική αλήθεια.

Anaparastasi

Δίκαια χαρακτηρισμένη ως η ταινία η οποία ενηλικίωσε τον Νέο (αν όχι και ολόκληρο τον) Ελληνικό Κινηματογράφο, πέντε δεκαετίες μετά την πρεμιέρα της η "Αναπαράσταση" δεν έχει ρυτιδιάσει στο ελάχιστο. Σαν κεραυνός εν αιθρία στο αμήχανο εν μέσω δικτατορίας ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (σε σενάριο δικό του και των Στρατή Καρρά, Θανάση Βαλτινού) ήταν μια εντελώς νεωτερική, απόλυτα μοντέρνα αισθητική πρόταση, η οποία είχε αφομοιώσει με δημιουργικό τρόπο τις αφηγηματικές ανησυχίες της ριζοσπαστικής δεκαετίας του ’60.

Με αφετηρία το φόνο ενός Έλληνα μετανάστη ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του, ένα χωριό της Ηπείρου, από τη γυναίκα του και τον εραστή της, η ιστορία ενός άγονου και εγκαταλελειμμένου τόπου ζωντανεύει μέσα από τα γενικά, μεγάλα σε διάρκεια πλάνα, τους αργούς, τελετουργικούς ρυθμούς και τις έμμεσες, μα σαφείς αναφορές στην αρχαία τραγωδία. Αυτή η ιστορία ορίζει και την αναπόδραστη μοίρα των ηρώων, τις συμπεριφορές και τα κίνητρα των οποίων δεν μπορεί να κατανοήσει η εισαγγελική και δημοσιογραφική έρευνα. Αυτή προχωρά μέσα από μια μη γραμμική διήγηση, η οποία ξεπερνά τόσο το ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό όσο και την ψυχολογική προσέγγιση, ακόμα και την εύκολη κοινωνιολογική ανάλυση. Η ματιά του Αγγελόπουλου είναι βαθιά πολιτική, ξεπηδά από την ζωντανή ανάσα του περιβάλλοντος χώρου – πρωταγωνιστή και σχολιάζει καίρια τη δραματική πραγματικότητα ενός έρημου και ακίνητου εθνικού παρόντος. Ταυτόχρονα, την αδυναμία κάθε εξουσίας (δικαστικής, αστυνομικής, δημοσιογραφικής, ακόμα και αυτής του σκηνοθέτη – αφηγητή) να αναπαραστήσει πιστά την ιστορική αλήθεια. Ένα πολυδιάστατο, διαχρονικό κινηματογραφικό αριστούργημα, το οποίο άνοιξε το δρόμο της παγκόσμιας καταξίωσης για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Α/Μ. Ελλάδα. 1970. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Αναπαράσταση

4,5
  • Σινεφίλ
  • 1970
  • Διάρκεια: 110 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Έπειτα από χρόνια στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στη γενέτειρά του, ένα χωριό της Ηπείρου. Λίγες ημέρες αργότερα, η γυναίκα του και ο εραστής της θα τον δολοφονήσουν και θα τον θάψουν στον κήπο, οι συγχωριανοί, όμως, θα τους υποπτευθούν και θα καλέσουν την αστυνομία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.