Τα 400 Χτυπήματα

4

Ερασιτέχνες ηθοποιοί, φυσικά ντεκόρ, σκηνοθετική αμεσότητα και αυτοσχεδιαστική διάθεση αφήνουν πίσω τους μια ακαδημαϊκή αφηγηματική αγκύλωση δεκαετιών και ενώνουν το σελιλόιντ με την καθαρή ποίηση, και την πικρή «αλήθεια εκεί έξω» με την κινηματογραφική απόλαυση.

Τα 400 Χτυπήματα

Mε το ένα πόδι στον ιταλικό νεορεαλισμό και με το άλλο στο κλασικό αμερικανικό σινεμά, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 οι συντάκτες του γαλλικού περιοδικού «Cahiers du Cinema» περνούν πίσω από την κάμερα και, μέσω της νουβέλ βαγκ, αλλάζουν απότομα τη ρότα του μοντέρνου σινεμά. Πρωτοπόρος στη νέα περιπετειώδη πορεία των κινηματογραφικών εικόνων ο 27χρονος Φρανσουά Τριφό, ο οποίος μεταμορφώνει ένα ημιαυτοβιογραφικό εφηβικό οδοιπορικό σε έναν ανήσυχο, διαχρονικό ύμνο στον αντικομφορμισμό.

Όπως η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά του σχολείου σπρώχνουν τον 13χρονο Αντουάν Ντουανέλ σε ένα ταξίδι φυγής στους δρόμους του Παρισιού, έτσι και οι ακαδημαϊκές αφηγηματικές συμβάσεις ωθούν τον Τριφό σε μια κίνηση απελευθέρωσης. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, φυσικά ντεκόρ, σκηνοθετική αμεσότητα και αυτοσχεδιαστική διάθεση μετατρέπουν τα «400 Χτυπήματα» σε μια ονειρική συμφωνία ρεαλιστικών στιγμών, μια αφοπλιστική χειρονομία που ενώνει το σελιλόιντ με την καθαρή ποίηση, και την πικρή «αλήθεια εκεί έξω» με την κινηματογραφική απόλαυση. Ταυτόχρονα, ένα περήφανο κλείσιμο του ματιού στο ίδιο το σινεμά, το οποίο χάρισε στον σινεφίλ δημιουργό του το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Α/Μ. Γαλλία. 1959. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα 400 Χτυπήματα

Les Quatre Cents Coups
4
  • Δραματική
  • 1959
  • Διάρκεια: 93 '
  • Φρανσουά Τριφό

Η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά του σχολείου σπρώχνουν τον 13χρονο Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται τη θάλασσα, σε ένα ταξίδι φυγής στους δρόμους του Παρισιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.