Ο Κος Τίποτα

2

Μια «θολή» και τελικά μελοδραματική διασκευή του μύθου του Εβραίου τοκογλύφου, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Ο Κος Τίποτα

Ο Νόρμαν είναι ένας μικρής κλίμακας «μεσάζων» που προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να κλείσει διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σε ανύποπτο χρόνο θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα γίνει πολιτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει ξαφνικά με απρόοπτο τρόπο, σε μια «θολή» και τελικά μελοδραματική διασκευή του μύθου του Εβραίου τοκογλύφου, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Ο Κος Τίποτα - εικόνα 1

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, ο Γιόζεφ Σένταρ (του «Γράψε Λάθος» και του υποψήφιου για ξενόγλωσσο­ Όσκαρ «Beaufort») είχε γυρίσει μέχρι τώρα τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας κι ένα ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ, όλα συνδεδεμένα­ με την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας καταγωγής του. Ο «Κος Τίποτα» είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, όμως και αυτή βασίζεται στο μύθο-στερεότυπο του Εβραίου τοκογλύφου, ο οποίος κυριαρχεί από τον σαιξπηρικό Σάιλοκ και τον Φάγκιν του «Όλιβερ Τουίστ» μέχρι τις μέρες μας. Ο Σένταρ εκσυγχρονίζει πειστικά αυτόν τον γραφικό χαρακτήρα, ο οποίος, ως Νόρμαν Οπενχάιμερ, είναι ένας Νεοϋορκέζος «μεσάζων». Ένας άνθρωπος δηλαδή ανάμεσα σε χρηματιστή και δημοσιοσχεσίτη, που διευκολύνει «αθόρυβα» εμπορικές κι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αλλά όσο κι αν προσπαθεί, ο Νόρμαν δεν έχει πιάσει την καλή.

Ο Κος Τίποτα - εικόνα 2

Μέχρι που σε ανύποπτο χρόνο­ θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει, λοιπόν, με απρόοπτο τρόπο και ο ήρωάς μας θα βρεθεί μπροστά στη μεγαλύτερη «επαγγελματική» πρόκληση και σε ένα βαθύ ηθικό δίλημμα. Είναι μόλις τότε, στην τελική ευθεία της πλοκής, που το φιλμ του Σένταρ αρχίζει να αποκτά το απαραίτητο δραματικό (και αλληγορικό) ενδιαφέρον, το οποίο σχεδόν επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στο ναδίρ. Είναι απελπιστικά αργά, καθώς αν και ο λιτός όσο και συγκινητικός Ρίτσαρντ Γκιρ κάνει τα πάντα για να δώσει ψυχή στον χαρακτήρα του, ο «Κος Τίποτα» βολοδέρνει σεναριακά για μια... αιωνιότητα σε θολά κινηματογραφικά νερά, πολλές φορές βραχυκυκλώνει αφηγηματικά από τις σκηνοθετικές επιλογές (όπως με το μοντάζ των επαφών του περιζήτητου μετά το πάρτι Νόρμαν) και καταλήγει σε ένα μελοδραματικά σερβιρισμένο αγιοποιητικό φινάλε.

ΗΠΑ, Ισραήλ. 2016. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κος Τίποτα

Norman
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 117 '
  • Γιόζεφ Σένταρ

Ο Νόρμαν είναι ένας μικρής κλίμακας «μεσάζων» που προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να κλείσει διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες. Σε ανύποπτο χρόνο θα κάνει χάρη σε έναν Ισραηλινό υπουργό, ο οποίος έπειτα από τρία χρόνια θα γίνει πολιτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας. Η ζωή του Νόρμαν θα αλλάξει ξαφνικά με απρόοπτο τρόπο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.