Η Λιμουζίνα

2

Διασκεδαστικό road movie γεμάτο σινεφίλ και διανοουμενίστικες αναφορές - ανέκδοτα, στημένο με εντελώς αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Η Λιμουζίνα

Ο Μαξ και ο Μάρκος, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας, συνοδεύουν την όμορφη Γαλλίδα Κολέτ σε ένα οδικό ταξίδι από το Παρίσι της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα του σήμερα. Διασκεδαστικό road movie γεμάτο σινεφίλ και διανοουμενίστικες αναφορές - ανέκδοτα, στημένο με εντελώς αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Η Λιμουζίνα - εικόνα 1

Μπορεί η καινούργια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου να είναι ένα είδος road movie, η λιμουζίνα του τίτλου όμως δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά… γυναίκα. Πρόκειται για την Κολέτ (η πανταχού παρούσα­ τον τελευταίο καιρό Δούκισσα Νομικού) εκ της επαρχίας Λιμουζέν. Limousine στα γαλλικά. Δεν είναι η πρώτη, ούτε­ φυσικά η τελευταία εξυπνάδα αυτής της ελαφριάς –σαν αφρός– ταινίας του Έλληνα κεφάτου δημιουργού, ο οποίος βρίσκει εδώ αφορμή σε μια σειρά διηγημάτων του Ζάχου Παπαζαχαρίου και ξεκινά ένα κινηματογραφικό ταξίδι από το Παρίσι του τέλους της δεκαετίας του ’60 μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο του σήμερα.
Η διαδρομή αυτής της «Λιμουζίνας» διαθέτει ελάχιστη αληθοφάνεια, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο ο Παναγιωτόπουλος δηλώνει ευθύς εξαρχής και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του: στο διπλανό τραπεζάκι του παριζιάνικου καφέ στο οποίο συχνάζει ο επίδοξος νεαρός συγγρα­φέας Μάρκος κάθεται συχνά ο Σάμιουελ Μπέκετ (και ο Φερνάντο Αραμπάλ;), με τον οποίο ο ήρωάς μας δεν αργεί να πιάσει κουβέντα σε άπταιστα ελληνικά. Εκεί θα εμφανιστεί και ο Γερμανός Μαξ με τη «λιμουζίνα» Κολέτ –στους δρόμους έχει ξεσπάσει ο Μάης του ’68– συνθέτοντας ένα τρίο το οποίο θα ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Ελλάδα του 2013, όπου θα συναντήσει (ανάμεσα σε πολλούς περίεργους) και τον Νόρμαν­ Μέιλερ!

Η Λιμουζίνα - εικόνα 2

Με υπότιτλο «Μια κωμωδία παρεξηγήσεων» η ταινία επιδιώκει ένα σπιρτόζο παιχνίδισμα με τη φαντασία, την Ιστορία, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τις λογοτεχνικές και κινηματογραφικές μνήμες. Αν και οι περισσότεροι αφορισμοί είναι ευφυείς, κάποια ευρήματά απολαυστικά και μερικές σεκάνς της κουβαλούν καθαρή κινηματογραφική «τρέλα», η αφηγηματική λογική της είναι τόσο αυθαίρετη και το εσωτερικό της τάιμινγκ τόσο ξεχαρβαλωμένο (η ιστορία του επιστήμονα/Χαϊκάλη είναι μια άλλη ταινία μέσα στην ταινία), που αυτό τελικά το οποίο επιβιώνει δεν είναι παρά η αποσπασματική χαριτωμενιά του πράγματος, το σινεφίλ ανέκδοτο δηλαδή. ­Ιδιαίτερα κομψό και λιγάκι αυτάρεσκο, όπως σχεδόν όλο το έργο του ανήσυχου Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λιμουζίνα

2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 92 '
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Μαξ και ο Μάρκος, ένας Γερμανός κι ένας Έλληνας, συνοδεύουν την όμορφη Γαλλίδα Κολέτ σ’ ένα οδικό ταξίδι από το Παρίσι της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα του σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.