#metrorama a project by athinorama

Νέα εποχή για το ιστορικό θέατρο Αλφα-"Ληναίος-Φωτίου"

Ομόνοια

Το ιστορικό θέατρο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" έκλεισε 50 χρόνια ζωής από την αρχή της λειτουργίας του, το 1971, κι από το 2021 μπήκε σε νέα πορεία, αφ’ ότου οι ιδρυτές του, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Στέφανος Ληναίος και  Έλλη Φωτίου, έδωσαν τη σκυτάλη του στον Τάσο Ιορδανίδη και τη Θάλεια Ματίκα, δύο καλλιτέχνες που ήδη έχουν καταξιωθεί, ερμηνεύοντας μεγάλα κοινωνικά έργα με σύγχρονους προβληματισμούς.

Επιθυμία τους, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του ιστορικού θεάτρου, είναι να συνεχίσουν την ιστορία του και να το ολοκληρώσουν ως ένα καλλιτεχνικό πυρήνα βασισμένο στις αιώνιες ανθρώπινες αξίες, προσαρμοσμένο στο σήμερα και το αύριο, σύμφωνα και με τις προσωπικές τους αναζητήσεις. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν χώρο όπου έχουν ανέβει εμβληματικές παραστάσεις που έμειναν στην ιστορία, έναν χώρο που χαρακτηριίζεται από τρεις λέξεις: αγώνας, αγάπη, ήθος, οι οποίες λειτουργούν ως καθρέφτης των ιδρυτών του. Ο Τάσος Ιορδανίδης, αναλαμβάνοντας τη νέα φάση του θεάτρου τόνισε: "Στόχος δεν είναι να υποδείξουμε στο θεατή τι πρέπει να κάνει, αλλά να του ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο για να δει όλο τον κόσμο και να διαλέξει μόνος του αυτό που θέλει να κάνει... Δεν μας ενδιαφέρουν τα "χωνευτικά" έργα, τα περιθωριακά θέματα και τα έργα ολίγων και εκλεκτών για ολίγους και εκλεκτούς. Εμείς υπηρετούμε το απλό θέατρο που διασκεδάζει ή συγκινεί, βοηθώντας τους θεατές κι εμάς, να γινόμαστε καλύτεροι…"

Υπό τη διεύθυνσή τους παίχτηκε με τεράστια επιτυχία επί τρεις σεζόν η παράσταση "Θέλω να σου κρατάω το χέρι", ένα έργο που υπογράφει ο Τάσος Ιορδανίδης και σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα. Οι δυο τους είναι και οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αυτής της ερωτικής ιστορίας ενός παράνομου ζευγαριού που συναντιούνται κρυφά σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Γεμάτο αλήθειες για τις σύγχρονες σχέσεις, συγκίνηση, γέλιο και με ένα ανατρεπτικό φινάλε, το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" έκλεψε τις καρδιές και το χειροκρότημα θεατών και κριτικών και δικαιολογημένα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη σεζόν.

Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας και κουβαλάει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία της σχέσης του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα, γι' αυτό και συγκινεί με την ειλικρίνειά του, χωρίς όμως να γίνεται αυτοαναφορικό. Ο Τάσος Ιορδανίδης έχει δηλώσει για τη συγγραφή του: "Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εντέλει είναι η ζωή μας. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας".

Το θέατρο φιλοξένησε επίσης δύο νέες, απολύτως επιτυχημένες, παραγωγές και πάλι με τη συγγραφική υπογραφή του Τάσου Ιορδανίδη. Στο "Φακντ-απ", δύο έφηβοι βρίσκονται κλεισμένοι σε μία κλινική ψυχικών νοσημάτων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές πληγές που έχει προκαλέσει ο κυνικός κόσμος των γονιών τους. Πρόκειται για ένα πολύ συγκινητικό νέο έργο που στρέφει με τρυφερότητα το βλέμμα του στηn Gen Z, ενώ παράλληλα συνομιλεί με σπουδαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα, με επίκεντρο το κινηματογραφικό αριστούργημα του Μπενίνι, "Η ζωή είναι ωραία". Στην παράσταση που σκηνοθέτησε η Θάλεια Ματίκα πρωταγωνιστούν δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: η Αφροδίτη Λιάντου και ο Διονύσης Παπανδρέου πραγματοποιούν δύο ερμηνείες-έκπληξη, υποδυόμενοι με τρομερή ευαισθησία δύο νέους ανθρώπους με τραυματισμένο ψυχισμό, ενώ έχουν και υπέροχη χημεία μεταξύ τους. Η παράσταση θα επαναληφθεί και την ερχόμενη σεζόν.

Στον Τάσο Ιορδανίδη ανήκει και η "Τζούλια", η τρίτη φετινή παράσταση που παρουσίασε το θέατρο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" και βασίζεται, φέρνοντάς στο σήμερα, το εμβληματικό έργο του Στίντμπεργκ, "Δεσποινίας Τζούλια". Η σύντομη ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται μεταξύ μιας αριστοκράτισσας και του υπηρέτη της μετατρέπεται στα χέρια του Ιορδανίδη σε νέο έργο, το οποίο διαδραματίζεται μέσα σε ένα θέατρο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας παράστασης και αφορά τη σχέση μεταξύ της πρωταγωνίστριας και του ηλεκτρολόγου του θεάτρου. Ο Τάσος Ιορδανίδης και στη σκηνοθεσία έδωσε μια δυναμική παράσταση και πέτυχε μια εκρηκτική σκηνική συνθήκη, ενώ και πάλι εμπιστεύθηκε νέους ηθοποιούς, που τον δικαίωσαν απόλυτα: την Ευσταθία Τσαπαρέλη, τον Κυριάκο Σαλή, τη Δήμητρα Βήττα και τη Μαρία Καρτσαφλέκη, που αποδίδουν με απόλυτη λεπτομέρεια και αμεσότητα τη νατουραλιστική συνθήκη της σκηνοθεσίας. Η παράσταση θα συνεχίσει την επιτυχημένη διαδρομή της και την ερχόμενη σεζόν.


 

Πατησιων 57, Κεντρο 2105201828 FB: Θεατρο Αλφα