Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος: Μία συναρπαστική βιωματική εμπειρία μάθησης και ψυχαγωγίας
ΠανεπιστήμιοΒγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό "Πανεπιστήμιο" και κατευθυνόμενοι προς την οδό Αμερικής 3, συναντάμε το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκεί, ανάμεσα στα δύο επίπεδα του ισογείου, στεγάζεται το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα τεχνολογικά και λειτουργικά σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο σε θέματα οικονομίας, με πλούσιο εποπτικό υλικό, διαδραστικές εφαρμογές πολυμέσων, παιχνίδια γνώσης, αίθουσα προβολών, ειδικά σχεδιασμένες οθόνες πληροφοριών, εκθέματα αφής (με πληροφορίες και στον κώδικα Βraille), ηχητικά εκθέματα, κ.α. -ένας μοναδικός χώρος που συνδυάζει γνώση και ψυχαγωγία.
Επισκεπτόμενοι τη μόνιμη έκθεσή του, ανακαλύπτουμε αρχαία, παλαιά, νεότερα και σύγχρονα μέσα συναλλαγών, ελληνικά και ξένα τραπεζογραμμάτια και κέρματα, πλάκες χρυσού, αναμνηστικά νομίσματα, ειδικά εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής νομισμάτων (δραχμής και ευρώ), καθώς και εκατοντάδες άλλα εκθέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή νομισμάτων (ζωγραφικές μακέτες, χαλκογραφικές εκτυπώσεις, δοκίμια, προσχέδια, εκτυπωτικές πλάκες, προπλάσματα, μήτρες κοπής, κ.λπ.).
Οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία της Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τις αρμοδιότητες, τον ρόλο και τις λειτουργίες της (πώς στηρίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και πώς συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας), τα πολυάριθμα αντικείμενα ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας που περιέχουν οι συλλογές της (παράσημα, μετάλλια, πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά, ψηφιδωτά, αντίκες, φωτογραφίες, κ.λπ.), την ιστορική πορεία του ανθρώπου από τα πρώιμα ανταλλακτικά μέσα (κοχύλια, δόντια ζώων, κ.λπ.), τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, μέχρι το σημερινό πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ακόμα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα κύρια γεγονότα που επηρέασαν τη διαμόρφωση του ελληνικού νομισματικού συστήματος τα τελευταία 200 χρόνια, την προοδευτική εξέλιξη του θεσμού των Κεντρικών Τραπεζών από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, τα στάδια της πολύχρονης ευρωπαϊκής πορείας προς τη νομισματική ενοποίηση, τα υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ευρώ, αλλά και για τη μεθοδική διαδικασία παραγωγής των νομισμάτων.
Το συναρπαστικό ταξίδι, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεχωριστές περιοδικές εκθέσεις, ώστε να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών του. Η έκθεση "Οικονομία και Κλίμα: Handle with care", που φιλοξενείται αυτό το διάστημα, περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, τη σημασία του για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και τους τρόπους που επιλέγονται για την αντιμετώπισή του. Εστιάζοντας κυρίως στη χώρα μας, η έκθεση αξιοποιεί την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της ΤτΕ, περιλαμβάνει διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα και πλαισιώνεται από ένα διασκεδαστικό μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα και μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του κοινού – και κυρίως της νέας γενιάς – στην επείγουσα δέσμευση και κινητοποίηση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.
Η βιωματική εμπειρία μάθησης και ψυχαγωγίας συνεχίζεται με μια ακόμη περιοδική έκθεση που μας μαθαίνει τα πάντα για τον πληθωρισμό, ένα βασικό οικονομικό μέγεθος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων μας. Με βοηθό ένα διαδραστικό ηλεκτρομηχανικό έκθεμα που μοιάζει με τεράστιο αλφάδι - μέσα στο οποίο μια μεταλλική μπίλια (ο "πληθωρισμός") αυξάνεται ή μειώνεται αντιδρώντας στην ανοδική ή καθοδική κίνηση των επιτοκίων αλλά και σε απρόσμενα "οικονομικά σοκ" - κάθε επισκέπτης, αναλαμβάνοντας τον ρόλο κεντρικού τραπεζίτη, θα έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη μεταλλική μπίλια στο 2%, κι έτσι να αντιληφθεί καλύτερα τη σχέση πληθωρισμού και επιτοκίου κεντρικής τράπεζας, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα όπως τι είναι ο πληθωρισμός, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές ή πώς και γιατί κυμαίνονται τα επιτόκια.