#metrorama a project by athinorama

Μουσείο Κοτσανά: Γνωρίζουμε μια άγνωστη πτυχή της Αρχαίας Ελλάδας

Σύνταγμα

Περπατώντας για ούτε πέντε λεπτά από τη στάση μετρό "Σύνταγμα", με κατεύθυνση την Ακαδημίας, συναντάμε ένα ιστορικό art nouveau κτίριο που εδώ και χρόνια στεγάζει το εντυπωσιακό Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας "Κώστας Κοτσανάς".

Στις αίθουσές του, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μία σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, εξερευνώντας τη μόνιμη συλλογή "Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών". Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον "κινηματογράφο" του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο- κουκλοθέατρο του Ήρωνος, καθώς και το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον περιβόητο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, εκθέματα που αποκτούν νέα ζωή σε ένα σύγχρονο μουσειακό πλαίσιο.

Όμως το μουσείο δεν σταματάει εκεί. Πέρα της μόνιμης συλλογής, περιπλανώμενοι στο Μουσείο Κοτσανά θα συναντήσετε και την περιοδική έκθεση "Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια", ένα μελωδικό πανόραμα αρχαίας τεχνολογίας. Όπως προδίδει ο τίτλος, η έκθεση παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων (42 στο σύνολό τους), πλήρως λειτουργικά και ανακατασκευασμένα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου.

Ακόμη, το Μουσείο Κοτσανά παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις με διαφορετικές θεματικές, τις οποίες πραγματοποιεί κάθε σαββατοκύριακο ή και σε επιλεγμένες ημερομηνίες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια, θεματικές εμπειρίες επίσκεψης και μια σειρά εκδηλώσεων, ομιλιών και αφιερωματικών παρουσιάσεων.

Όσοι αγαπάτε τα σουβενίρ, μην παραλείψετε να περάσετε από το πωλητήριο του μουσείου, όπου διατίθενται χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου, όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, και άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα για τους τεχνόφιλους αλλά και όσους αγαπούν την αρχαιοελληνική ιστορία.

Διεύθυνση: Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: (+30) 211 411 0044
Email: info@kotsanas.com
Περισσότερες πληροφορίες στο kotsanas.com