Windows 10: επίσημα... "στον πάγο" μέχρι το 2025

H Microsoft διαθέτει γι' αυτό μόνο ενημερώσεις ασφαλείας πλέον, τί σημαίνει αυτό για τα Windows 11;

Τελικά, συνέβη με τον πλέον... πεζό τρόπο: με μια απλή, σύντομη δημοσίευση που απευθυνόταν σε επαγγελματίες της πληροφορικής - όχι στους καταναλωτές - και ένα... tweet. Τα Windows 10, το λειτουργικό σύστημα που κάποτε η Microsoft προωθούσε ως "την τελευταία έκδοση των Windows", έχει πλέον εισέλθει σε κατάσταση... συντήρησης από τον αμερικανικό κολοσσό, στην ουσία "μπει στον πάγο". Για την ακρίβεια αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό, απλώς το μαθαίνουμε τώρα: η εταιρεία επιβεβαίωσε πως η έκδοση 22Η2 των Windows 10, αυτή που ξεκίνησε να διατίθεται στο κοινό τον περασμένο Οκτώβριο, είναι "η τελευταία έκδοση των Windows 10" με την έννοια πως δεν θα την διαδεχθεί άλλη αναβάθμιση όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά σε νέες λειτουργίες ή δυνατότητες, τα Windows 10 θα παραμείνουν στην μορφή που έχουν σήμερα, για πάντα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη έκδοση Windows σήμερα θα δέχεται μόνο ενημερώσεις ασφαλείας από δω και πέρα - ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στα μέσα Οκτωβρίου 2025 θα σταματήσει να δέχεται και αυτές οπότε η υποστήριξή του θα πάψει ολοκληρωτικά. Αυτό είναι, τουλάχιστον, το παρόν σχέδιο της Microsoft, γιατί δεν θα ήταν ακριβώς... η πρώτη φορά που η εταιρεία θα υποχρεωνόταν να επεκτείνει χρονικά την υποστήριξή της σε λειτουργικό της σύστημα πέρα από το σημείο που είχε προαναγγείλει: συνέβη με τα Windows XP, συνέβη με τα Windows 7 (και τα δύο τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενα όσο είναι τώρα τα Windows 10), οπότε στην ουσία τίποτε δεν αποκλείει κάτι τέτοιο να συμβεί και τρίτη φορά.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί πως η Microsoft "βάζει στον πάγο" τα Windows 10 παρά το γεγονός ότι αυτά διατηρούν με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης ανάμεσα στις ενεργές εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων της αυτήν την στιγμή: σύμφωνα με τα στοιχεία της StatCounter, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 73.5% (!) όλων των PC που στηρίζονται σε Windows. Είναι, παράλληλα, το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο καταναλωτικό λειτουργικό σύστημα για προσωπικούς υπολογιστές, ανεξαρτήτως τύπου, σε ολόκληρο τον κόσμο: καμία έκδοση Linux ή macOS δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια το 1.1 δισεκατομμύριο ενεργών εγκαταστάσεων παγκοσμίως. Είναι μία διαπίστωση κατά μία έννοια θλιβερή - και σίγουρα όχι κολακευτική για την Microsoft, που δίνει την εντύπωση πως πρακτικά εγκαταλείπει την ανάπτυξη ενός προϊόντος στο σημείο ζενίθ της πορείας του στην αγορά.

Όπως, φυσικά, θα... περίμενε κανείς, στην σχετική δημοσίευση η Microsoft "ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μεταβούν στα Windows 11", όμως όλα δείχνουν πως οι δεύτεροι δεν τρέφουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άποψη της εταιρείας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία Απριλίου της StatCounter, το μερίδιο αγοράς των Windows 11 παραμένει στο χαμηλό 21% ενάμισι χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Αυτό πρακτικά επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποπτευόμασταν από πέρσι: είναι μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό των καταναλωτών που έχουν μεν την επιλογή να αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους από Windows 10 σε Windows 11 δωρεάν, αλλά δεν σκοπεύουν να το κάνουν για μία σειρά από λόγους. Έτσι τα Windows 11 θα συνεχίζουν να κερδίζουν ποσοστό από την συνολική πελατειακή βάση των Windows κυρίως μέσα από την πώληση νέων PC (είναι η μόνη έκδοση Windows που επιτρέπεται στους κατασκευαστές να προεγκαταστήσουν), οπότε η διαδικασία αυτή θα αποδειχθεί... ντροπιαστικά αργή για το νέο λειτουργικό σύστημα.

Το ειρωνικό σε όλα αυτά είναι πως, με την κατάσταση ως έχει αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, όταν τα Windows 11 θα έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν αρκετά μεγάλο μερίδιο αγοράς ώστε να θεωρηθούν έστω και τυπικά επιτυχή, θα... είναι πια καιρός για την αποκάλυψη των Windows 12. Η φημολογία σχετικά με αυτά έχει ήδη ξεκινήσει στο Web εδώ και καιρό, θα γίνεται εντονότερη και περισσότερο συγκεκριμένη με το πέρασμα του χρόνου και νομοτελειακά τα Windows 12 θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή - στις αρχές ή τα μέσα του 2024 πιθανότατα - να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των καταναλωτών πολύ περισσότερο από τα Windows 11.

Σε πλαίσιο βραχυπρόθεσμο, ωστόσο, όλοι περιμένουμε να δούμε αν η επιλογή της Microsoft να "βάλει στον πάγο" τα Windows 10 και να προσφέρει γι' αυτά μόνο ενημερώσεις ασφαλείας, πρακτικά σημαίνει πως θα αφιερώσει πιο πολλούς πόρους στην ανάπτυξη των Windows 11. Δεν έχουμε ιδέα αν όντως αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι Αμερικανοί ή όχι, μα το μόνο σίγουρο είναι πως θα έπρεπε: τα Windows 11 χρειάζονται ακόμη πολλή, πάρα πολλή δουλειά για να απαλλαγούν τόσο από την εικόνα του "μισοτελειωμένου" λειτουργικού συστήματος που ακόμη ταλανίζεται από προβλήματα τεχνικά, όσο και την εντύπωση πως δεν προσφέρει αρκετά νέα πράγματα ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξή του. Ας ελπίσουμε πως η Microsoft θα επενδύσει σε αυτό όσο χρειάζεται, παρά το γεγονός ότι ως προϊόν δεν κατάφερε να "πείσει" τους καταναλωτές. Δεν θα ήθελε η εταιρεία τα Windows 12 να χαρακτηριστούν ως ένα προϊόν που διαδέχεται λειτουργικό σύστημα αποτυχημένο σε όλα, έτσι δεν είναι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ