Sony PSP2: Τί δεν γνωρίζουμε ακόμη

Τα στοιχεία που μένει να διευκρινιστούν τον επόμενο καιρό

Στη συνέντευξη Τύπου όπου η Sony αποκάλυψε τις προθέσεις της για κυκλοφορία του νέου PlayStation Portable αναφέρθηκαν πολλά, πάρα πολλά στοιχεία - σίγουρα περισσότερα απ' όσο συνηθίζεται όταν μιλά μια εταιρεία για καινούργιο hardware (αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα λίγα πράγματα ανέφερε πέρυσι η Nintendo όταν λακωνικά επιβεβαίωσε την κυκλοφορία του 3DS). Συνεχίζουν να υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά στοιχεία που η Sony επέλεξε να μην δώσει στη δημοσιότητα σήμερα - είτε επειδή η εμπορική διάθεση του NGP είναι ακόμη μακριά, είτε επειδή αφορούν σε τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν ακόμη παγιωθεί, είτε επειδή θέλει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα π.χ. στην τιμολογιακή της πολιτική. Ποιά είναι, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά;

Τα πλέον προφανή ανήκουν στα πολύ σημαντικά: δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβή ημερομηνία διάθεσης και τιμή πώλησης. Η Sony επιβεβαίωσε πως το νέο PSP θα διατεθεί και στις τρεις μεγάλες αγορές μέσα στο 2011, αλλά δεν έγινε περισσότερο συγκεκριμένη - οι περισσότεροι δημοσιογράφοι πάντως δεν το περιμένουν πριν από το καλοκαίρι, τοποθετώντας ως πιθανότερο χρονικό σημείο το Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, όλα εξαρτώνται από το πόσο επιθετική θέλει η Sony να φανεί: το πανίσχυρο hardware και ο γενικότερος εξοπλισμός του NGP δικαιολογεί μεν άνετα μια τιμή της τάξης των $299/€299, αλλά ο ιαπωνικός κολοσσός ενδεχομένως να επιδιώξει να προσφέρει πολύ υψηλότερο δείκτη αξίας/τιμής από αυτόν του 3DS εξισώνοντας την τιμή του νέου PSP με εκείνου του συστήματος ($249/€249). Όλα αυτά, προς το παρόν, είναι απλές εικασίες.

Η Sony επίσης δεν ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του NGP. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη συνολική του μνήμη, τη μπαταρία που θα ενσωματώνει, αν αυτή θα είναι αποσπώμενη και πόση αυτονομία θα προσφέρει (ας μην ξεχνάμε ότι η συσκευή φέρει δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές). Επίσης εξαιρετικά σημαντικό: δεν γνωρίζουμε σε τί μέσο αποθήκευσης θα διατίθενται τα games του νέου PSP. Η Sony επιβεβαιώνει πως δεν θα είναι δισκάκι UMD αλλά κάποιο καινούργιο μέσο, σε μορφή κάρτας μνήμης flash, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλη σχετική μας "απορία": σε κάποιες φωτογραφίες φαίνεται μία κάρτα μνήμης που στο μέγεθος θυμίζει SD, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για αυτές που μπορούμε να αγοράσουμε κενές σε οποιοδήποτε κατάστημα ή αν είναι μία "ειδική έκδοση" SD που φέρει ειδικό μηχανισμό προστασίας από αντιγραφή. Ελπίζουμε να ισχύουν και τα δύο, ώστε το NGP να αξιοποιείται άνετα και ως συσκευή αναπαραγωγής multimedia υλικού του χρήστη: μουσική, φωτογραφίες, video κλπ. Τεχνικές λεπτομέρειες, τέλος, δεν έχουμε και για την ανάλυση ή/και το συνοδευτικό flash των δύο καμερών (πρόσοψης και πίσω πλευράς). Για όλα, υποθέτουμε, θα λάβουμε εκτενείς απαντήσεις είτε τον επόμενο καιρό είτε - το πιθανότερο - στην Ε3 2011, όπου θα έχουμε σίγουρα και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τους πρώτους τίτλους του νέου PSP. H αναμονή αρχίζει... τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ