Sony: πέφτει... βαρύς ο πέλεκυς!

Διά παντός αποκλεισμός από το PSN για τους χρήστες Jailbreak

Από μία πλευρά ήταν απλώς θέμα χρόνου, καθώς το θέμα είχε αποκτήσει πια μεγάλες διαστάσεις και η Sony έπρεπε να επιδείξει αποφασιστικότητα. Από την άλλη, η αυστηρότητα του μέτρου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, όσο κι αν είναι, εν τέλει, απαραίτητο. Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ιαπωνική εταιρεία στέλνει στα 50 σχεδόν εκατομμύρια κατόχων PlayStation3 σε όλο τον κόσμο αυστηρή προειδοποίηση κατά της χρήσης του Jailbreak, το οποίο παραβιάζει το σύστημα προστασίας του PS3. Στην περίπτωση που αυτοί συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Jailbreak, η Sony έχει τα μέσα να ανιχνεύσει τα PlayStation3 και να στερήσει σε αυτά την πρόσβαση στο PlayStation Network και τις υπηρεσίες του... για πάντα!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίσεις: αυτό που υπόκειται σε αποκλεισμό είναι το ίδιο το PS3, όχι ο λογαριασμός του χρήστη στο PSN. Αν ο χρήστης έχει χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του Jailbreak (άρα μία έκδοση του firmware 3.55) και αποπειραθεί π.χ. να παίξει ένα Call of Duty με άλλους χρήστες Δικτυακά μέσω του PSN, η Sony θα ανιχνεύσει το παράνομα τροποποιημένο PS3, θα καταγράψει τον μοναδικό αριθμό που το χαρακτηρίζει και θα αποκλείσει αυτόν τον αριθμό από τους αποδεκτούς στο PSN. Ακόμη κι αν κάνει στη συνέχεια ο χρήστης το update του firmware σε 3.56, ώστε να είναι πια νόμιμος, το συγκεκριμένο PS3 δεν θα έχει ποτέ πια πρόσβαση στο PlayStation Network. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η κίνηση ήταν αναπόφευκτη κι αντικειμενικά δεν εκπλήσσει. Η Microsoft έχει εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση σε πολλές περιπτώσεις, εδώ και καιρό με το Xbox 360 - έστω κι αν διαπιστωμένα το μέτρο δεν έχει 100% επιτυχία - οπότε η επιλογή της Sony ήταν λογική και πιθανώς αναμενόμενη. Αυτό που σε ένα βαθμό εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό τμήμα της Sony Computer Entertainment προχωρά χωρίς καμία προειδοποίηση σε αποκλεισμό των τροποποιημένων PlayStation3 που έχουν αποπειραθεί να εισέλθουν στο PSN (εμφανίζεται ένα μήνυμα με κωδικό λάθους 0x8002A227 και... αυτό ήταν), ενώ το ευρωπαϊκό στέλνει με e-mail προειδοποίηση και προχωρά σε αποκλεισμό αν ο χρήστης αποπειραθεί ξανά να εισέλθει στο PSN με τροποποιημένο PS3.

Η διαφορά αυτή ανάμεσα στις SCEE και SCEA μπορεί να αλλάξει στα επόμενα 24ωρα, το σίγουρο πάντως είναι πως εκατοντάδες χρήστες δεδηλωμένα έχουν πια στα χέρια τους PS3 που δεν μπορούν να συνδεθούν με το PSN. Άποψή μας; Ναι μεν ο... πειρασμός της χρήσης κλεψίτυπων αντιτύπων games δείχνει να είναι μεγάλος για πολλούς, μακροπρόθεσμα ωστόσο το τίμημα που πληρώνει κανείς γι' αυτά παραείναι μεγάλο. Τόσο, ώστε το Jailbreak καταλήγει να μην αξίζει τελικά. Μη δυνατότητα πρόσβασης στο PSN δεν σημαίνει μόνο μη δυνατότητα συμμετοχής σε κανένα online game - και τίτλοι όπως το Call of Duty Black Ops ή το Gran Turismo 5 γι' αυτό εν τέλει δημιουργήθηκαν - αλλά αδυναμία πρόσβασης σε demos, πρόσθετα προγράμματα και άλλο υλικό που η Sony διαθέτει απευθείας και μόνο μέσω PSN. Τα firmware updates μπορεί να τα κάνει κάποιος και μέσω USB stick (έστω κι αν είναι διαδικασία), αλλά όλα τα υπόλοιπα τα στερείται. Διά παντός. Αξίζει; Ο καθένας κρίνει κι αποφασίζει...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ