PSPgo: Οι hackers ξαναχτυπούν

Τροποποίησή του ώστε ν' αναπαράγει κλεψίτυπα games, σε αναμονή νέου update

Ο Ιανουάριος του 2011 φαίνεται να σηματοδοτεί την έναρξη περιόδου απρόσμενων προβλημάτων για τη Sony Computer Entertainment - όχι προβλημάτων που και οι ανταγωνίστριες εταιρείες της δεν έχουν εδώ και πολύ καιρό βιώσει, αλλά προβλημάτων που, τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα, είχε κατορθώσει να αποφύγει. Μετά από το PS3 και τις εξελίξεις γύρω από την παραβίαση του συστήματος ασφαλείας του, και το PSPgo - το φορητό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony που δεν χρησιμοποιεί δισκάκια UMD αλλά μόνο αποθηκευτική μνήμη flash ή Memory Sticks για τα games του - είναι πλέον απροστάτευτο και ήδη τροποποιημένο έτσι, ώστε να αναπαράγει κλεψίτυπα αντίτυπα των games που κυκλοφορούν για τα απλά PSP.

Το PSPgo είχε κατορθώσει, όπως και ο μεγάλος του αδελφός, να παραμείνει απαραβίαστο από τους hackers για σημαντικό χρονικό διάστημα - για την ακρίβεια, για το μεγαλύτερο τμήμα της παρουσίας του στην αγορά από πρόπερσι το φθινόπωρο. Δύο hackers ονόματι Coldbird και Virtuous Flame, ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες διέθεσαν ελεύθερα στο Web κώδικα που προσθέτει στο firmware του PSPgo τη λειτουργία εκτέλεσης ανεξάρτητων, μη εγκεκριμένων από τη Sony προγραμμάτων (homebrew). Βάσει αυτού ένας τρίτος hacker ονόματι Liquidzigong προσάρμοσε ένα άλλο ειδικό πρόγραμμα (ISO loader) έτσι ώστε αυτό να εκτελεί κανονικά στο PSPgo πλήρη αντίγραφα games που κυκλοφορούν μόνο σε μορφή δίσκου UMD. Με άλλα λόγια, σχεδόν οποιοδήποτε video game των μη-PSPgo μοντέλων PlayStation Portable της αγοράς.

Η Sony Computer Entertainment δεν έχει ακόμη αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στην παραβίαση αυτή του συστήματος ασφαλείας του PSPgo. Είναι ωστόσο κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα διαθέσει για το φορητό της σύστημα νέο firmware που πιθανότατα θα αποτρέπει την εκτέλεση κλεψίτυπων games σ' αυτό. Το πρόβλημα δείχνει να μην είναι τόσο σοβαρό όσο αυτό της πρόσφατης περίπτωσης του PS3, θα πρέπει ωστόσο να διαπιστώσουμε και πρακτικά πόσο σύντομα και πώς θα ο ιαπωνικός κολοσσός θα καλύψει το κενό ασφαλείας που επέτρεψε την τροποποίηση του firmware στο PSPgo. Εν αναμονή, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ