PSN: Τα δώρα... της επιστροφής

Δωρεάν games από τη Sony. Πόσα και ποιά;

Όπως είχε υποσχεθεί και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την επανεκκίνηση του PlayStation Network, η Sony σκοπεύει να αποζημιώσει τα 80 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων σε αυτό χρηστών με μία σειρά από δώρα. Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με το φορμά, το αν ο εκάστοτε χρήστης είναι συνδρομητής της υπηρεσίας PlayStation Plus ή όχι και, σε ένα βαθμό, από τη χώρα διαμονής του - έχουμε ωστόσο επιβεβαιώσει πως για την Ευρώπη και την Ελλάδα ισχύουν τα παρακάτω:


1. Οι κάτοχοι PlayStation3 μπορούν να επιλέξουν δύο δωρεάν games από τα εξείς πέντε: LittleBigPlanet, Infamous, Wipeout HD/Fury, Ratchet and Clank: Quest for Booty και Dead Nation.

2. Οι κάτοχοι PSP/PSPgo μπορούν να επιλέξουν δύο δωρεάν games από τα εξείς πέντε: LittleBigPlanet, ModNation Racers, Pursuit Force και Killzone Liberation.

3. Όλοι οι εγγεγραμμένοι στο PSN που δεν είναι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus λαμβάνουν 30 ημέρες δωρεάν χρήσης του: αυτό πρακτικά σημαίνει πως ναι μεν αν δεν ανανεώσουν αυτήν την "συνδρομή γνωριμίας" δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν ό,τι προσφερόταν εντελώς δωρεάν στο Plus, αλλά και πως θα κρατήσουν για πάντα ο,τιδήποτε αγοράσουν με έκπτωση (και εκπτώσεις γίνονται πολλές και σε ενδιαφέροντα games ενίοτε).

4. Όλοι όσοι τυγχάνουν ήδη συνδρομητές του PlayStation Plus, θα έχουν έναν επιπλέον μήνα συνδρομής δωρεάν, με όλους τους ισχύοντες όρους και τις παροχές της υπηρεσίας της Sony.


Μερικές διευκρινίσεις απαραίτητες. Για όσους και όσες έχουν και PS3, και PSP, η προσφορά της Sony ισχύει ταυτόχρονα, οπότε το σύνολο των δωρεάν games είναι 4. Η προσφορά ισχύει για 30 ημέρες από την ημέρα που θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία το PlayStation Store - όσοι χρήστες δεν την αξιοποιήσουν σε αυτό το διάστημα, την χάνουν. Εννοείται, δε, πως η προσφορά ισχύει ως αποζημίωση της Sony για τους καταναλωτές που στερήθηκαν το PlayStation Network ως αποτέλεσμα της επίθεσης hacking που δέχθηκε - με άλλα λόγια, για το κοινό που ήταν εγγεγραμμένο στο PlayStation Network στις 20/4 και όχι π.χ. για όσους εγγραφούν από δω και στο εξής.

Εκμεταλλευόμενος κανείς στο έπακρο τις προσφορές της Sony λαμβάνει δώρα αξίας περίπου €75 σε τιμές λιανικής - ποσό όχι... θεαματικό ίσως, αλλά όχι κι ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί πόσα εκατομμύρια καταναλωτές έχουν την επιλογή ν' αξιοποιήσουν την προσφορά αυτή. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως τα games αυτά καθ' αυτά είναι μεν "πρώτης γραμμής" και ποιοτικά, αλλά και δημοφιλέστατα, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα πολλοί κάτοχοι PS3 να έχουν ήδη κάποια ή και όλα τα παραπάνω. Αυτοί υποθέτουμε πως θα στραφούν στις εκπτώσεις του Plus - αναμένουμε λοιπόν να δούμε ποιές και πόσες θα είναι αυτές για το Μάιο, όταν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία το PlayStation Store.

Η Sony διαβεβαίωσε πως (παράλληλα με τα παραπάνω) θα προσφέρει σύντομα πλήθος από extras για το PlayStation Home εντελώς δωρεάν για όλους. Συν τοις άλλοις, στο περιεχόμενο του PS Store για τους συνδρομητές PlayStation Plus θα προστίθεται σε εβδομαδιαία και όχι μηνιαία βάση περιεχόμενο για το επόμενο διάστημα, ώστε να μην χαθεί ούτε το δωρεάν extra υλικό ούτε οι εκπτώσεις που θα ίσχυαν για τους χρήστες αυτούς τις 3 εβδομάδες που το PSN βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Αυτό, άλλωστε, θα ισχύσει γενικότερα για τις ανανεώσεις περιεχομένου του Δικτυακού καταστήματος της Sony, έτσι ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων 3 εβδομάδων γρήγορα. Εν αναμονή της επανέναρξης λειτουργίας του PlayStation Store, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ