PlayStation Network: εισβολή κι επανεκκίνηση

Οι ερωτήσεις και τα γεγονότα. Και... τώρα;

Τα προηγούμενα 24ωρα θα πρέπει να ήταν πιθανώς τα δυσκολότερα που έχει βιώσει ποτέ η Sony Computer Entertainment - και όχι μόνο λόγω της σοβαρότητας του θέματος που προέκυψε, αλλά του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο τίθεται το πρόβλημα αυτό. Είναι το είδος των περιπτώσεων για το οποίο πληρώνονται αδρά εκείνοι οι περίφημοι... σύμβουλοι στο crisis management, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρα και οι λύσεις συγκεκριμένες. Τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν, δε, όχι μόνο το πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες της Sony σε επικοινωνιακό επίπεδο (μα όχι μόνο), αλλά σε σημαντικό βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί ο τρόπος λειτουργίας του PlayStation Network στο μέλλον.

Πρώτα, τα γεγονότα: η ιαπωνική εταιρεία ανέφερε πριν από επτά ημέρες περίπου πως θέτει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας το PlayStation Network και το Qriocity, τις δύο online υπηρεσίες της μέσα από τις οποίες διαθέτει περιεχόμενο στους χρήστες των PlayStation3, Bravia και άλλων συσκευών συμβατών με αυτές. Σε εκείνη τη φάση - και για δύο ημέρες ακόμη - δεν γνωρίζαμε σε τί ακριβώς οφειλόταν η επιλογή αυτή της Sony, την Παρασκευή ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία παραδέχθηκε πως ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες της τέθηκαν offline ήταν μία "επίθεση στο δίκτυό της από αγνώστους". Ως εκείνο το σημείο, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ήταν γνωστό πως είχαν επηρεαστεί οι χρήστες ήταν η αδυναμία τους να αξιοποιήσουν το PSN για τα συνήθη, δηλαδή τις λειτουργίες online multiplayer, την αγορά περιεχομένου κλπ.

Το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, μεσολάβησε περαιτέρω ανάλυση στην επίθεση και - επιτυχημένη - εισβολή στους servers υπηρεσιών της Sony. Και τα συμπεράσματα ήταν όντως ανησυχητικά: η ιαπωνική εταιρεία απολύτως ανοιχτά παραδέχθηκε πως "επαναδομεί το PSN και το Qriocity", κάτι που σημαίνει πως οι υπηρεσίες αυτές δέχθηκαν εξαιρετικά σοβαρά πλήγματα, τα οποία τις έχουν αφήσει εκτεθειμένες σε βαθμό που τα στελέχη της να μην ρισκάρουν να τις ξαναθέσουν σε λειτουργία ως έχουν. Η Sony, δε, παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως τα στοιχεία 75 εκατομμυρίων χρηστών, πρακτικά όλων των ανθρώπων που έχουν λογαριασμό στο PlayStation Network, ενδέχεται να μην είναι πλέον ασφαλή.

Το χειρότερο όλων ωστόσο (και ο λόγος για τον οποίο μια σε άλλη περίπτωση απλώς ενοχλητική κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σοβαρή) προέκυψε χθες αργά το βράδυ. Δεν είναι άλλο από την παραδοχή της Sony πως ναι, τα βασικά προσωπικά στοιχεία άγνωστου αριθμού χρηστών - ονόματα, διευθύνσεις, χώρα κατοικίας κλπ. - έχουν όντως κλαπεί και πως ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το κωδικό όνομα και συνθηματικό που χρησιμοποιείται για την είσοδο των χρηστών στις υπηρεσίες PSN και Qriocity. Η ιαπωνική εταιρεία, δε, παραδέχθηκε πως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα (αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κιόλας) αν έχουν κλαπεί στοιχεία πιστωτικών καρτών που έχουν συνδεθεί με τους λογαριασμούς των οποίων τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Οι ερωτήσεις για τις οποίες η Sony δεν έχει ακόμη επίσημη απάντηση - και κανείς άλλος βέβαιη - είναι οι ακόλουθες. Πρώτον: τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών έχουν επίσης κλαπεί; Η ιαπωνική εταιρεία σύστησε μεν προσοχή στις κινήσεις των καρτών που έχουν συνδεθεί με λογαριασμούς του PSN, αλλά όχι στο βαθμό που θα υπονοούσε πως ενθαρρύνει την ακύρωσή τους (κάτι που συστήνουν ωστόσο τραπεζικοί αντιπρόσωποι που ρωτήθηκαν σχετικά). Επέμεινε, δε, πως ο τριψήφιος κωδικός ασφαλείας τους, που είναι απαραίτητος πχ. για online αγορές, δεν έχει κλαπεί. Δεύτερον: πότε θα επανέλθει σε λειτουργία το PSN και το Qriocity; Η Sony δήλωσε πως "κάποιες λειτουργίες" των δύο υπηρεσιών θα ξαναγίνουν διαθέσιμες σε 7-8 ημέρες, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα αποκατασταθούν πλήρως.

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, που θα πρέπει ωστόσο να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποσαφηνιστεί τί ισχύει και τί όχι για τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Η Sony έχει ήδη διαθέσιμη ειδική σελίδα με μία σειρά από ερωτήσεις/απαντήσεις σχετικές με τo θέμα - σε κάθε περίπτωση, το παρακολουθούμε και εμείς από κοντά και θ' αναφέρουμε άμεσα οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη, σε ακόλουθα άρθρα. Μείνετε συντονισμένοι και... ψυχραιμία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ