PGW 2015: η Quantic Dream αποκαλύπτει το Detroit

Το περίφημο tech demo της Kara επανέρχεται ως πλήρης τίτλος πια στο PlayStation4 - τα πρώτα στοιχεία

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα... tech demo στη σημερινή εποχή ενίοτε δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται "απλώς" σαν μία επίδειξη του τί μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης - σίγουρα όχι όταν έχει δημιουργηθεί από μία εταιρεία ανάπτυξης τόσο ταλαντούχα όσο η Quantic Dream. Το περίφημο Kara, ένα tech demo που οι απίθανοι Γάλλοι είχαν αποκαλύψει το 2012 προκειμένου να υπογραμμίσουν το επίπεδο των γραφικών που μπορεί ν' αποδώσει το PlayStation3, προκάλεσε τόσες συζητήσεις κι ενδιαφέρον με το αντικείμενό του - την... αιώνια συζήτηση του αν και κατά πόσο ένα ανδροειδές με συνείδηση έχει δικαίωμα στην ελεύθερη ζωή με τον τρόπο που αυτή απολαμβάνεται από τους ανθρώπους - ώστε τους παρακίνησε να εξερευνήσουν πιθανές προοπτικές εξέλιξής του σε κάτι περισσότερο. Σήμερα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής εκ μέρους της Quantic Dream: ο τίτλος με το όνομα Detroit έχει το ίδιο θέμα και φιλοδοξεί, προφανώς, να εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο στο PS4.

Το Detroit διαδραματίζεται στο είδος του φανταστικού μέλλοντος που έχουν διαπραγματευτεί κι άλλες ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές: η ρομποτική έχει αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα, η κατασκευή ανθρωπόμορφων τέτοιων συσκευών έχει καταστεί όχι μόνο εφικτή αλλά καθημερινό φαινόμενο και η ανθρώπινη κοινωνία καλείται να συμβιβαστεί με την ιδέα πως τα ανδροειδή αποτελούν μέρος της, αρνούμενη όμως σε αυτά τα δικαιώματα που έχει μία μορφή ζωής αντίστοιχη. Το Detroit φιλοδοξεί και αυτό να διαπραγματευτεί απαντήσεις στο ερώτημα "τί καθιστά μία μορφή ζωής ανθρώπινη", εστιάζοντας στις περιπέτειες ενός ανδροειδούς που - για κάποιο ανεξήγητο λόγο - έχει όχι μόνο τεχνητή νοημοσύνη, αλλά συνείδηση, θέληση και επιθυμίες. Το ειδικό trailer που συνέθεσε η Quantic Dream για την αποκάλυψη του Detroit καθιστά σαφή τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Kara και το περιβάλλον στο οποίο αυτή καλείται να ενεργήσει.

Το εκπληκτικό βέβαια trailer δεν δίνει δυστυχώς καμία ιδέα του τί είδους video game είναι το Detroit, ποιοί είναι οι βασικοί του μηχανισμοί και πώς ο παίκτης θα καθοδηγήσει την Kara στην περιπέτειά της αυτή. Με την προσφορά ωστόσο της Quantic Dream στο PlayStation3 να απαρτίζεται από τα Beyond: Two Souls και Heavy Rain, δύο "κινηματογραφικά" action adventures με ολοφάνερη έμφαση στη "σκηνοθεσία", την άψογη "υποκριτική" των χαρακτήρων και τον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι... επισφαλές ακριβώς να υποθέσει κανείς πως το Detroit θα είναι παρόμοιου στυλ και συλλογιστικής. Το θέμα, άλλωστε, ενθαρρύνει από μόνο του κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε, απλώς, σε αυτήν την περίπτωση η Quantic Dream να συμπεριλάβει περισσότερο... παιχνίδι στη "συνταγή" της νέας της δημιουργίας, σε σχέση με τα Beyond και Heavy Rain.

Εννοείται πως για το Detroit δεν αναφέρθηκε καν γενικό χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας, πόσο μάλλον ημερομηνία - αν και είναι σαφές πως ο τίτλος είναι υπό ανάπτυξη το λιγότερο δύο χρόνια και δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα να αποκαλυφθεί από τον Οκτώβριο του 2015 αν ήταν προγραμματισμένο για κυκλοφορία το 2017. Ευελπιστούμε, λοιπόν, να βρίσκεται ανάμεσα στις παραγωγές που θα βρουν το δρόμο τους στο PS4 έως τα Χριστούγεννα του 2016. Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων στο μέλλον, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ