Nintendo: μετά το μοντέρνο NES, σειρά του SNES

Νέο retro σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας των Ιαπώνων τον Σεπτέμβριο, ήδη εξαντλημένο

Ένα από τα πλέον θεαματικά και... τραγελαφικά success stories του 2016 στην αγορά του video gaming δεν ήταν άλλο από την κυκλοφορία από την Nintendo του Classic NES Mini, ενός συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας που προσέφερε μεγάλες επιτυχίες του ιαπωνικού κολοσσού από την δεκαετία του '80, σε τιμή απίθανα χαμηλή: θεωρητικά μόλις €59.99. Η έμφαση βρίσκεται στο... "θεωρητικά" γιατί η Nintendo υποτίμησε οικτρά την δημοτικότητα του NES Classic, το οποίο κυριολεκτικά... "εξαφανίστηκε" από την αγορά αμέσως μόλις ξεκίνησε να πωλείται και δεν κυκλοφόρησε σε ικανοποιητικούς αριθμούς ξανά μέχρι και την ημέρα που έπαυσε η διάθεσή του (πριν από λίγους μήνες). Αποτέλεσμα: η τιμή πώλησής του στο E-Bay να βρίσκεται σχεδόν μόνιμα σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από των "θεωρητικών" €59.99. Είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, λοιπόν, αν η Nintendo "έμαθε το μάθημά της" με το καινούργιο Classic Mini, αυτή τη φορά όχι NES αλλά SNES!

To Nintendo Classic Mini SNES ακολουθεί στον σχεδιασμό τον ιστορικό του προκάτοχο (σε πολύ μικρότερο μέγεθος βέβαια) και περιέχει προεγκατεστημένα τα παρακάτω εικοσιένα games: Contra III: The Alien Wars, Donkey Kong Country, EarthBound, Final Fantasy III, F-ZERO, Kirby Super Star, Kirby’s Dream Course, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man X, Secret of Mana, Star Fox, Star Fox 2, Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Castlevania IV, Super Ghouls ’n Ghosts, Super Mario Kart, Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, Super Mario World, Super Metroid, Super Punch-Out και Yoshi’s Island. Δεν είναι όλα του ίδιου "ειδικού βάρους", φυσικά, είναι όμως φανερό πως έχει γίνει προσεκτική, ισορροπημένη επιλογή ως προς την γκάμα και την ποιότητά τους την συνολική. Το σύστημα συνοδεύεται από δύο χειριστήρια για την συμμετοχή ισάριθμων παικτών (όπου το προβλέπει ο εκάστοτε τίτλος) και από καλώδιο HDMI για σύνδεση με τηλεόραση, αλλά όχι και από τροφοδοτικό (!!!), το οποίο ο καταναλωτής πρέπει ν' αγοράσει ξεχωριστά για να συνδέσει στο καλώδιο USB που εμπεριέχεται στην συσκευασία.

Διαπιστώνοντας την εμπορική επιτυχία του Classic NES Mini, η Nintendo... προβλέψιμα έχει ορίσει, με ημερομηνία κυκλοφορίας την 29η Σεπτεμβρίου, ως προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης για το Classic Mini SNES τα $80 αντί για τα $60 του NES Mini. Όμως η τιμή αυτή "μεταφράστηκε" και πάλι γρήγορα σε... $380 στο E-Bay, καθώς από την πρώτη ώρα που έγινε διαθέσιμο για online παραγγελία στο βρετανικό Amazon και το αγγλικό Δικτυακό κατάστημα της Nintendo, το Classic Mini SNES εξαντλήθηκε. Ο ιαπωνικός κολοσσός υπόσχεται πως το νέο του Mini θα διατεθεί σε μεγαλύτερο στοκ από το περυσινό, όμως διευκρίνισε πως και αυτό το σύστημα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κυκλοφορίας έως το τέλος του χρόνου - εξ ου και η... εξίσου κλασική εξέλιξη της συγκέντρωσης πάρα πολλών Mini SNES σε sites πλειστηριασμών για πώληση εκεί με αισχροκερδή αντίτιμα. Τα οποία δυστυχώς πολλοί μάλιστα καταβάλλουν.

Αν όλη αυτή, πάντως, η προσέγγιση με τα συστήματα ψυχαγωγίας της Nintendo που κυκλοφορούν σε εξαιρετικά περιορισμένο στοκ κι ολοκληρώνουν την πορεία τους σε έξι μήνες κάνει πολλούς ν' αναρωτιούνται μήπως απλώς υπάρχουν στελέχη με... συμπλέγματα και ψυχολογικά προβλήματα στα κεντρικά της εταιρείας - τα οποία διασκεδάζουν να βλέπουν χιλιάδες καταναλωτές να κυνηγούν ένα προϊόν που τούς ενδιαφέρει και να ταλαιπωρούνται χωρίς καμία εγγύηση πως θα το αποκτήσουν τελικά - μάλλον κατανοητό θα ήταν. Προσέγγιση σοβαρής εταιρείας δεν θα την χαρακτήριζε κανείς σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως - αν μη τί άλλο με τον τρόπο που το διαχειρίζεται όλο αυτό η Nintendo δείχνει σχεδόν να υποθάλπει την αισχροκέρδεια που παρατηρείται στα sites δημοπρασιών. Για τον λόγο αυτό θα αποδώσουμε στην ιαπωνική εταιρεία και το νέο της προϊόν αυτό που τούς αξίζει: την απλή δημοσιογραφική αναφορά για λόγους συνέπειας και αδιαφορία πλήρη από αυτό το σημείο και πέρα. Απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ