News Snacks 30-05-11

Υβριδική φορητή συσκευή της Asus, δικαστικές δυσπιστίες για Apple και Samsung

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Μία εβδομάδα έχει ουσιαστικά απομείνει μέχρι την έναρξη της μεγαλύτερης έκθεσης στον κόσμο για την ηλεκτρονική διασκέδαση στο σπίτι, την Electronic Entertainment Expo ή... Ε3 για τους φίλους - και η φημολογία έχει πια αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, το δρόμο της και... άλλα ενδιαφέροντα. Το νέο σύστημα της Nintendo, το αποκαλούμενο ως Project Cafe, έχουμε πλέον την αίσθηση πως μπορεί να θεωρηθεί... "σιγουράκι" και περιμένουμε να μάθουμε όνομα - ελπίζουμε σε κάτι σοβαρότερο από το "Wii" (-iiiiiiiii) αυτή τη φορά - και προδιαγραφές. Τελικές προδιαγραφές και όνομα περιμένουμε ωστόσο και για το νέο φορητό σύστημα της Sony, το λεγόμενο NGP ή PSP2. Κι ενώ οι πρώτες δεν είναι εύκολο να διαρρεύσουν εκτενώς, το όνομα που φέρεται ως πιθανό να υιοθετηθεί είναι το Sony Vita ("ζωή" στις λατινογενείς γλώσσες), υπονοώντας ένα σύστημα που θα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των gamers, και όχι μόνο, όπου κι αν βρίσκονται. We like. Θα επιβεβαιωθεί; Σε 7 ημέρες, θα ξέρουμε!

Κάτι άλλο που περιμένουμε να επιβεβαιωθεί, σύντομα ελπίζουμε, είναι μια ανακωχή ανάμεσα στις Apple και Samsung. Υποκύπτοντας στη συνήθη αμερικανική μηνυσιομανία, η πρώτη "τραβάει στα δικαστήρια" τη δεύτερη για ευρεσιτεχνίες των iPhone και iPad που θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί. Ζητά, μάλιστα, να δει επόμενα προϊόντα της Samsung πριν κυκλοφορήσουν (!), για να βεβαιωθεί ότι η κορεάτικη εταιρεία δεν θα καταπατήσει και με αυτά τις ευρεσιτεχνίες της. Η Apple, δε, το ζήτησε αυτό από τη Samsung... πριν το δικαστήριο αποφανθεί αν η πρώτη έχει δίκιο ή όχι. Ε, είναι να παρεξηγεί κανείς τη Samsung που, περνώντας στην αντεπίθεση, όχι μόνο αρνείται τις κατηγορίες, αλλά απαιτεί να δει και τα iPad 3 και iPhone 5 πριν κυκλοφορήσουν...; Σαφώς όχι! Ελαφρώς... "δείξε μου το δικό σου να σου δείξω το δικό μου" μας θυμίζει όλη αυτή η κατάσταση και, πέρα από το σεξουαλικό υπονοούμενο, είναι όντως γελοία. Λίγη σοβαρότητα, παρακαλούμε. Οι Apple και Samsung είναι άλλωστε συνεργάτες σε τόσα πράγματα. Αν ψάξουμε αληθινά να βρούμε ποιός πρωτοσκέφτηκε τα συστήματα χειρισμού με αφή και το πώς λειτουργούν, είτε στη Xerox και το Palo Alto της δεκαετίας του '70 θα καταλήξουμε, είτε στον Leonardo Da Vinci...

Κάτι που δεν είναι παλιά γνώση για τις εταιρείες τεχνολογίας, πάντως, αλλά ολοφάνερα... μάλλον πρόσφατη, είναι η θεωρία περί του "πώς να διαχειρίζεστε τους hackers που εστιάζουν στα προϊόντα σας". Η Microsoft, για παράδειγμα, δείχνει να έχει καταλάβει πως δεν είναι ιδιαίτερα σοφό εν τέλει να προκαλείς ανοιχτά τους hackers - η Sony αυτό έκανε με τον διάσημο πια George Hotz και, ενώ η επίθεση σε βάρος των online υπηρεσιών της θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολλούς πιθανούς λόγους, σίγουρα εκμεταλλεύτηκε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω από την ιαπωνική εταιρεία το προηγούμενο διάστημα. Η Microsoft, λοιπόν, σε πρόσφατο "κρούσμα" με 14χρονο hacker που... εχμ... παρενέβη στο Call of Duty Modern Warfare και το Xbox Live προς όφελός του, δεν επέλεξε την πεπατημένη, δηλαδή την ποινική δίωξη. Αντιθέτως, προτίμησε να έλθει σε επαφή με τον πιτσιρικά hacker και να "τον βοηθήσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα του εποικοδομητικά" (ως δουλειά μας ακούγεται... κι ας μην έγινε περισσότερο συγκεκριμένη η Microsoft). Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λέμε εμείς, αν και φυσικά θα ήταν αυταπάτη να πιστέψει οποιοσδήποτε πως όλες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε εταιρείες και hackers θα μπορούσαν πάντα να τελειώνουν με ένα... καλό συμβόλαιο συνεργασίας. Λέμε τώρα.

Αυτό που επίσης εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως... αυταπάτη αλλά "στον κόσμο της τεχνολογίας ποτέ δεν ξέρεις" (sic) είναι η εμπορική επιτυχία ενός περίεργου προϊόντος που μόλις ανακοίνωσε η Asus στην έκθεση Computex. Ονομάζεται... Padphone (αυτά τα τζιμάνια του marketing θα πρέπει να "το έκαψαν" εκείνο το βράδυ του meeting) και είναι ένα κινητό smartphone με οθόνη 4.3 ιντσών, το οποίο όμως μπορεί να ενσωματωθεί στο περίβλημα ενός... tablet! Η συλλογιστική είναι πως το κινητό θα έχει αρκετή επεξεργαστική δύναμη ώστε να διαχειρίζεται την διπλάσια ή μεγαλύτερη οθόνη του tablet, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιεί και την διασύνδεση 3G του πρώτου όταν τη χρειάζεται. Η προσέγγιση "δύο σε ένα" του Padphone απευθύνεται προφανώς στο κοινό που θέλει (και μπορεί να αξιοποιήσει) και τα δύο είδη συσκευών, smartphone και tablet, θα έχει ωστόσο ενδιαφέρον να δούμε όχι μόνο πώς θα το τιμολογήσει και πότε θα το διαθέσει η Asus, αλλά και ποιά θα είναι η υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν "τιμούν" με τα χρήματά τους τις υβριδικές συσκευές. Για να δούμε!

Και, ολοκληρώντας για σήμερα, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως - στα μάτια μας τουλάχιστον - τα περίφημα... tablet wars ουσιαστικά αυτές τις μέρες αρχίζουν. Γιατί; Γιατί αυτές τις μέρες διατίθεται στην αγορά το πρώτο tablet με Android 3.0 το οποίο αληθινά μάς έκανε να αποχωριστούμε για μέρες ολόκληρες το iPad. Και το δεύτερο να μη μας λείψει. Αναφερόμαστε στο Iconia Tab A500 της Acer, το οποίο και στα 499 διατίθεται (με αποθηκευτικό χώρο 32 GB κι όχι 16) και οθόνη 10.1 πολύ καλή φέρει (όχι των 7 ιντσών όπως το Galaxy Tab), και γρήγορο είναι, και πάνοπλο και εύχρηστο. Βεβαίως tablet με το κύκλωμα Tegra 2 της nVidia θα δούμε κι άλλα μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως η συνολική εικόνα που μας άφησε το Α500 είναι εξαιρετική. Εδώ αρχίζουν τα tablet wars: τα iPad έχουν συνολικά ακόμη "το πάνω χέρι" λόγω App Store, αλλά τα πιο πολλά απ' όσα θέλουμε να κάνουμε καθημερινά με αυτά, τα κάναμε καλύτερα με το A500. Πολύ θα θέλαμε, σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων των Multirama, να κληρώναμε πιο πολλά από ένα, για να το χαρούν περισσότεροι δωρεάν, αλλά... ποιός ξέρει; Αυτό το ένα μπορεί να έχει το όνομά σου γραμμένο πάνω του, φίλε ή φίλη του Αθηνόραμα Digital. Οπότε click στην ολοκαίνουργια Facebook Page μας και... "Like"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ