News Snacks 18-01-11

Portal 2 για όλους και... κρίση; Ποιά κρίση;

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τόσα λέγονται, ακούγονται και γράφονται για την οικονομική κρίση - ελληνική και διεθνή - που έχει γίνει πλέον εύκολο να ξεχάσει κανείς πως υπάρχουν και κάποιοι που... αγνοούν την έννοια! Να, τέτοιες ειδήσεις μάς το υπενθυμίζουν: η Panasonic ανακοίνωσε πως για το μεγαλύτερο μοντέλο 3D plasma που διαθέτει αυτή τη στιγμή, διαγωνίου 152 ιντσών, έχει δεχθεί ήδη πάνω από 30 παραγγελίες και περισσότερες από 300 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Λεπτομέρεια που θα βάλει τα πράγματα σε ένα πλαίσιο: κάθε μία από αυτές κοστίζει 450.000 ευρώ (!). Από την άλλη, αν τη θέλεις αυτήν την τηλεόραση που απεικονίζει τους ανθρώπους στις ταινίες σε φυσικό μέγεθος, και μπορείς να την αποκτήσεις, γιατί όχι; Σαλόνι-γήπεδο να έχεις...!

Σαλόνι-γήπεδο ή σαλόνι για... δύο, πάντως, υπάρχει μία ταινία σε Blu-ray 3D που μάλλον ενδείκνυται για ιδιωτική θέαση και όχι για βραδιά φιλμ στο σπίτι με φίλους. Και το όνομα αυτής; The Lovers Guide 3D: Igniting Desire! Εχμ, ναι. Πρόκειται για την πρώτη... εκπαιδευτικού ερωτικού περιεχομένου ταινία που έχει γυριστεί εξ αρχής και επί τούτου για εικόνα 3D (και μάλιστα με τις περίφημες κάμερες Red) και μία από τις ελάχιστες "σοβαρές" παραγωγές, αφού και "σκηνοθεσία" προσφέρει, και αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο - όχι, σοβαρά - και extras. Και μάλιστα όλα σε πλήρη ανάλυση FullHD. Το The Lovers Guide 3D κυκλοφορεί στις 7 Φλεβάρη, παράλληλα με το Blu-ray και η έκδοση σε DVD - για τους... παραδοσιακούς του είδους. Ποιός να το έλεγε στην προηγούμενη γενιά, πάντως: σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που σου... "βάζει τα (3D) γυαλιά". Άντε και σε έκδοση virtual reality!

Μιλώντας πάντως για virtual reality, o τρόπος με τον οποίο το Kinect της Microsoft για το Xbox 360 μπορεί να δώσει τέτοια δείγματα αν συνδεθεί με PC και ελεγχθεί από εκεί, είναι εντυπωσιακός. Οι διάφοροι hackers έχουν ήδη επιδείξει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, ακόμη και σε πρωτόλεια μορφή - τα καλά νέα, δε, είναι πως σχετικά σύντομα πολύ περισσότεροι προγραμματιστές θα μπορούν να κάνουν το ίδιο και μάλιστα με τις "ευλογίες" της αμερικανικής εταιρείας. Η Microsoft ετοιμάζει ήδη και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο καιρό επίσημους, εγκεκριμένους drivers του Kinect για Windows, ως τμήμα των προγραμματιστικών εργαλείων XNA για δημιουργία τίτλων στο Xbox 360. Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα σημειωθεί μία μικρή "έκρηξη" εφαρμογών για PC που θα αξιοποιούν την ανίχνευση κίνησης και τη γενικότερη δυνατότητα του Kinect να λαμβάνει δεδομένα από το χώρο σε τρεις διαστάσεις, καθώς και ηχητικά. Για να δούμε, για να δούμε!

Αυτό που... ακόμη περιμένουμε να δούμε, είναι λίγη σοβαρότητα εκ μέρους του Facebook όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο κάνει αλλαγές στο σύστημά του γενικότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην απόφασή του που αναφέραμε χθες, να δίνει δηλαδή εξ ορισμού και χωρίς έγκριση από το χρήστη πρόσβαση στην διεύθυνση και το τηλέφωνό του (!) σε τρίτες εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών στο Facebook. Η εταιρεία λοιπόν πισωπάτησε, μέχρι νεωτέρας απενεργοποίησε την πρόσβαση αυτή και δήλωσε πως "θα κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ο χρήστης να ορίζει ο ίδιος τί θέλει να μοιράζεται ως προσωπική πληροφορία και τί όχι". Ε, ναι. Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει το Facebook από την αρχή, δηλαδή. Απλώς... το δοκίμασε και "στα μουλωχτά" πριν, να δει μήπως "το περάσει" χωρίς πολλές πολλές επιπλοκές. Ααααχχχ... Mark.

Παράπονο, πάντως, όχι απλώς δεν μπορεί να έχει κανείς από την Valve, την εταιρεία που μας προσέφερε τα Half Life και την υπηρεσία Steam, αλλά θα πρέπει να της αποδώσει και τα εύσημα για καλή θέληση κι έξυπνο marketing. Με την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Portal 2 για το PS3 στα τέλη Απριλίου, η Valve θα εγκαινιάσει και όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς στην υπηρεσία Steam ώστε οι κάτοχοι του συστήματος της Sony να μπορούν να παίζουν ή/και να επικοινωνούν απευθείας με κατόχους PC ή Mac. Προσφέρει, δε, στους παίκτες που θα αγοράσουν την έκδοση του Portal 2 για PS3, την έκδοση για PC ή Mac εντελώς δωρεάν (!), αρκεί να συνδέσουν το λογαριασμό τους στην υπηρεσία Steam με αυτόν του PlayStation Network. Δεν ξέρουμε αν θα μπορεί κανείς να παίξει το Portal 2 ταυτόχρονα και με τους δύο λογαριασμούς του - ώστε ένας άλλος παίκτης να παίζει τον δεύτερο, κάτι που θα ήταν και το ιδανικό - όμως δεν παύει να είναι αξιέπαινη επιλογή και κίνηση εκ μέρους της Valve, ειδικά για έναν τίτλο που είμαστε κατά 95% βέβαιοι πως θα είναι ούτως ή άλλως εκπληκτικός. Πάντα τέτοια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ