News Snacks 13-05-11

Οθόνη Retina από τη Samsung, ειρωνεία για το 3D από τον... Gandalf!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Όταν υποστηρίζαμε - στις αρχές του χρόνου και πριν την ανακοίνωση του iPad 2 - ότι το νέο tablet της Apple δεν θα διέθετε οθόνη Retina, είχαμε λάβει σειρά e-mail από οργισμένους (βλ. fanboy) αναγνώστες που με πάθος υποστήριζαν το αντίθετο. Είχαμε βέβαια δίκιο - και έτσι αποδείχθηκε - γιατί τέτοια οθόνη απλώς δεν μπορούσε να κατασκευαστεί τότε. Τώρα όμως μπορεί και φέρει την υπογραφή της Samsung! Πράγματι, η κορεάτικη εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει και θα είναι σε θέση να κατασκευάσει αργότερα μέσα στη χρονιά μία οθόνη ανάλυσης 2560x1600 pixel, όχι όμως στις 30 ίντσες που την συναντούσαμε μέχρι σήμερα, μα στις... 10.1! Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητα των pixel σε αυτή τη διαγώνιο πλησιάζει ή και ξεπερνά την ποθητή των 300 ανά ίντσα, όριο στο οποίο η ανθρώπινη όραση μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα pixel. Mε την ανακοίνωση βέβαια της Samsung η φημολογία σχετικά με το iPad 3 αναζωπυρώθηκε. Μακάρι το ενδεχόμενο να είναι ιδιοτήτων Retina η οθόνη του τρίτου tablet της Apple, να αποδειχθεί αληθινό!

Ένα άλλο ενδεχόμενο που είχε πιθανότητες ν' αποδειχθεί αληθινό αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει - ακόμη - συμβεί, είναι αυτό των εμπορικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στις πωλήσεις του PlayStation3 η αναστολή της λειτουργίας του PlayStation Network. Το PS3, για την ακρίβεια, σημείωσε αύξηση (!) της τάξης του 13% στις πωλήσεις του τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Τον Απρίλιο, ωστόσο, δεν είχε ουσιαστικά γίνει ακόμη αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος της παραβίασης των online υπηρεσιών της Sony και η εμπορική εικόνα του Μαΐου ενδέχεται να είναι διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, πλησιάζοντας στο τέλος της τρίτης εβδομάδας με το PSN εκτός λειτουργίας, η Sony είναι βέβαιο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει στα πρότερα επίπεδα τις σχέσεις εμπιστοσύνης της τόσο με το κοινό, όσο και με τα εμπορικά της κανάλια, τους δημιουργούς των games για τα συστήματά της και τους συνεργάτες της στα άλλα είδη περιεχομένου που προωθεί. Απομένει να δούμε το "πώς" αλλά και το "για πόσο".

Κάτι που επίσης απομένει ν' αποδειχθεί - αλλά και κάτι για το οποίο δεν έχουμε λόγο ν' αμφιβάλλουμε - είναι η έμφαση που θα δώσει η Microsoft στο περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης του Xbox 360, το Kinect, και τα games του για όλο το επόμενο διάστημα και την εορταστική περίοδο. Εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, σχολιάζοντας τα θετικότατα εμπορικά στοιχεία του Xbox 360 για το μήνα που πέρασε, διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει τριπλασιαστεί (!) σε εύρος ο κατάλογος των games που αυτή τη στιγμή αξιοποιούν το Kinect. Η δήλωση είναι εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς πως το επόμενο δίμηνο - έως και τον Αύγουστο πρακτικά - δεν θα κυκλοφορήσουν παρά ελάχιστα games με αυτό το χαρακτηριστικό. Πράγμα που σημαίνει πως... από το Σεπτέμβρη ως το Δεκέμβρη θα κυκλοφορήσουν τόσα κι άλλα τόσα games για Kinect σε σχέση με αυτά που υπάρχουν τώρα; Μακάρι! Ελπίζουμε ωστόσο να είναι και προσεγμένα ποιοτικά - όχι όπως τα Kinect games του "πρώτου κύματος", το φθινόπωρο, εκ των οποίων άξιζαν αγοράς μόνο αυτά της Microsoft, ένα-δύο ακόμη και μετά... το χάος...

"Μετά από αυτό, το χάος", δε, αναφωνήσαμε γελώντας όταν συνειδητοποιήσαμε ότι - την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - κάνει το γύρο του Web η συγκεκριμένη φωτογραφία. Προέρχεται από τα σετ γυρισμάτων του The Hobbit, της ταινίας του Peter Jackson που αποτελεί μεταφορά από βιβλίο του ίδιου συγγραφέα που μάς προσέφερε τα The Lord of the Rings. O εικονιζόμενος δεν είναι άλλος από τον θρυλικό Ian McKellen, ο οποίος εμφανίζεται φυσικά και πάλι στο ρόλο του μάγου Gandalf. Προς τι τα... γυαλιά, λοιπόν; Όχι, ο Sir MCK δεν ένοιωσε την ακατανίκητη επιθυμία να υποδυθεί τους... ZZTop, έτσι ξαφνικά. Απλώς, να: η ταινία γυρίζεται σε 3D και ο μεγάλος ηθοποιός (με διάθεση αυτοσαρκασμού και φανερά καυστική πρόθεση απέναντι στην βιομηχανία του θεάματος) έβγαλε αυτήν την φωτογραφία και την δημοσίευσε στο Twitter με την περιγραφή: "The Hobbit is being filmed in 3D. Even wizards have to wear the glasses". Ανυπέρβλητος!

Ολοκληρώνοντας για σήμερα, ενημέρωση περί... μελλοντικής ενημέρωσης. Τις ημέρες που ολοκληρώναμε το μεγάλο μας αφιέρωμα στο Android, έφτασαν στα χέρια μας - από διαφορετικές πηγές - οι δύο εκδόσεις του πιο ενδιαφέροντος tablet πέραν του iPad 2 αυτόν τον καιρό: του Iconia της Acer. Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που δεν είχαν την ευκαιρία να το συναντήσουν μέχρι σήμερα ως πληροφορία, το tablet της Acer κυκλοφορεί τόσο σε έκδοση που στηρίζεται σε Android 3.0, όσο και σε έκδοση που στηρίζεται σε Windows 7. Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας, λοιπόν, και τα τρία βασικά λειτουργικά για tablet στην αγορά (μαζί με το iOS δηλαδή) σε αξιόλογες υλοποιήσεις, ώστε να τ' αντιπαραβάλλουμε σε καθημερινή, ρεαλιστική χρήση για αρκετό διάστημα. Τα συμπεράσματα ενδέχεται να είναι... όχι ακριβώς τ' αναμενόμενα. Ως την επόμενη εβδομάδα, υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ