News Snacks 05-05-11

Εμπλέκει και την ομάδα hacker Anonymous στη γνωστή υπόθεση η Sony

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Συνέχεια στην υπόθεση - που όπως φαίνεται πλέον θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό - της παραβίασης των υπηρεσιών της Sony Computer Enteretainment και της Sony Online Entertainment από hackers, έδωσαν νέες αποκαλύψεις που έκανε τη ιαπωνική εταιρεία. Σύμφωνα με το υπόμνημα που έστειλε στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων (μετά από επερώτησή της δεύτερης σχετικά με το τί συνέβη) η Sony υποστηρίζει πως σε έναν από τους servers της που παραβιάστηκαν βρήκε ένα αρχείο με τον τίτλο "Anonymous" και περιεχόμενο την έκφραση... σήμα κατατεθέν της ομώνυμης ομάδας hacker ("We are legion"). Με αυτόν τον τρόπο, και παρά την άρνηση εκπροσώπων της ομάδας αυτής ότι έχουν αναμειχθεί με την παραβίαση των online υπηρεσιών της Sony, η ιαπωνική εταιρεία εμπλέκει επίσημα - και ανεπιστρεπτί πλέον - το συγκεκριμένο group στην υπόθεση.

Όπως αρκετοί σχολιαστές υπογράμμισαν, το ότι βρέθηκε αυτό το αρχείο στον... εικονικό "τόπο του εγκλήματος" των server της Sony, δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα αδιάσειστο ενοχοποιητικό στοιχείο για την ομάδα Anonymous. Με δεδομένο όμως πως η Sony ποτέ δεν θα κατέθετε κάτι που δεν μπορεί να διασταυρωθεί, στο αμερικανικό Κογκρέσο - η κατάσταση είναι πλέον πολύ σοβαρή για να ρισκάρει κάτι τέτοιο - ενδέχεται να ισχύει κάτι που είχαμε θεωρήσει πιθανό εδώ και μέρες: ότι οι πραγματικοί, ολοφάνερα έμπειροι και οργανωμένοι hacker που όντως έκαναν την επίθεση, χρησιμοποίησαν προς όφελός τους την αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί με τη Sony και τους Anonymous, προκειμένου τόσο να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στους servers της (θυμάται κανείς τις επιθέσεις τύπου Denial of Service των δεύτερων στα μέσα Απριλίου;) όσο και να καλύψουν τα ίχνη τους στη συνέχεια. Κωμικοτραγικό, βέβαια, οι Anonymous να αποδειχθούν και... θύματα σε αυτήν την ιστορία, όμως τίποτε δεν αποκλείεται. Όπως πάντα, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα από κοντά και θ' αναφέρουμε ο,τιδήποτε σημαντικό προκύψει.

Ένα άλλο... μινι-σκάνδαλο πάντως - σαφέστατα μικρότερων διαστάσεων βέβαια - στο οποίο είχε εμπλακεί άλλη μεγάλη εταιρεία του χώρου, έλαβε τέλος σήμερα. Πρόκειται για την λειτουργία εκείνη των iPhone και iPad που χρησιμοποιούν τον δέκτη Wi-Fi και GPS για να ορίσουν γεωγραφικά τη θέση του χρήστη. Για κάποιο λόγο, η Apple είχε θεωρήσει... λογικό να αποθηκεύεται και ιστορικό των θέσεων αυτών, τόσο στις συσκευές όσο και στα PC ή Mac γίνεται το backup τους, φανερώνοντας ουσιαστικά σε κάθε ενδιαφερόμενο πού και πότε πήγε κάπου ο κάτοχος της εκάστοτε συσκευής (!). Η αμερικανική εταιρεία υποστήριξε πως ήταν "λάθος λογισμικού" (bug) και όχι κάτι άλλο, γι' αυτό και χθες διέθεσε το firmware update υπ' αριθμόν 4.3.3, το οποίο διαγράφει αυτά τα στοιχεία αν ο χρήστης θέσει την επιλογή Location Services σε "Off" και δεν τα κρατά στο backup των Η/Υ. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, παραμένουν (με μικρότερης διάρκειας ιστορικό) στις ίδιες τις συσκευές. Διορθώνει το update και τη μειωμένη αυτονομία στα iPhone ή τους απρόβλεπτους... δισταγμούς του πλήκτρου Home; Το ελπίζουμε!

Κάτι άλλο στο οποίο ελπίζουμε, είναι να... μην ξαναζήσουμε καταστάσεις εκνευριστικές που μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε αφήσει πίσω μας. Όπως την αργή εκκίνηση των PC μας και τις καθυστερήσεις στη λειτουργία τους, επειδή ένα πρόγραμμα antivirus ήταν κακοπρογραμματισμένο και αδικαιολόγητα "βαρύ", για παράδειγμα. Τις... ένδοξες εκείνες εποχές μάς θύμησε η ανακοίνωση της ESET (που διαθέτει το πολύ καλό NOD32) για την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό το σετ προγραμμάτων ESET Mobile Security, για κινητά τηλέφωνα που στηρίζονται σε Android. Ναι, το ξέρουμε πως τα smartphones πρακτικά είναι... μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές πια, με πολλαπλών πυρήνων επεξεργαστές, υποσυστήματα γραφικών, λειτουργικό σύστημα, σύστημα αρχειοθέτησης κλπ. Πειράζει, όμως, που δεν θέλουμε ποτέ να δούμε το smartphone μας να χρειάζεται 5 λεπτά για να εκκινήσει και 10 λεπτά για να τερματίσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιούμε, επειδή το antivirus θεώρησε σωστό να... ελέγξει όλα τα συνημμένα σε ένα mail; Λέμε τώρα!

Και, ολοκληρώνοντας για σήμερα, και κάτι όχι για τους... μικρούς μας φίλους, μα τους πλούσιους (ούτε καν ευκατάστατους): η δανέζικη εταιρεία Phase One διέθεσε πριν από μερικές ημέρες στην αγορά τη νέα της ψηφιακή φωτογραφική, την IQ180. Η Phase One είναι γνωστή για τα πολύ καλά προϊόντα της, κυρίως στους κύκλους της επαγγελματικής φωτογραφίας - οπότε εύκολα καταλαβαίνουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ότι η IQ180... φθηνή δεν θα είναι. Και δεν είναι: 50.000 δολάρια για μία ψηφιακή φωτογραφική δεν τα δικαιολογεί εύκολα πλέον ούτε ο διασημότερος επαγγελματίας. Οι... πλούσιοι όμως, όπως είπαμε, με $50Κ αγοράζουν τη μοναδική πιθανώς ψηφιακή φωτογραφική της οποίας ο αισθητήρας μπορεί να συλλάβει εικόνες ανάλυσης 80 Megapixel (!). Κάθε μία από αυτές τις φωτογραφίες έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 500 ΜΒ και, για προφανείς λόγους, η Phase One δεν αποθηκεύει μόνο σε γρήγορες κάρτες μνήμης Compact Flash, αλλά και... απευθείας στο σκληρό δίσκο κάποιου laptop, στο οποίο συνδέεται μέσω FireWire 800 και χρησιμοποιεί ως εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο. Μα καλά κι αυτή η Phase One... 50Κ δολάρια θα της δώσουν. Δεν μπορούσε να δώσει δώρο κι ένα laptopάκι του χιλιάρικου; Έτσι, για να βρίσκεται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ