Ε3 2011: Διαφορετικό το PS4

Στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση. Δηλαδή;

Δεν είναι όλες οι φήμες και οι εικασίες που κυκλοφορούν στο Web ακριβώς... λογικές και πιθανές. Δεν εκπλήσσει λοιπόν κανέναν το γεγονός ότι - παρά τις κατ' επανάληψη διαβεβαιώσεις της Sony για το αντίθετο - πολλοί συνεχίζουν να θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα να ειπωθεί στην Ε3 2011 ο,τιδήποτε για το... PlayStation4. Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται να είναι κανείς "αναλυτής" για να αντιληφθεί πόσο ανυπόστατο κι εκτός πραγματικότητας είναι αυτό το ενδεχόμενο: το σύστημα της Sony τα επόμενα 2 χρόνια θα βρίσκεται στην αληθινή του ακμή, είναι ήδη προσοδοφόρο για την ιαπωνική εταιρεία και τεχνολογικά βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό και θα είναι για καιρό. Με τη συζήτηση που αναπόφευκτα γίνεται, ωστόσο, ενίοτε παίρνουμε από τη Sony απαντήσεις που αφορούν στο επόμενο οικιακό PlayStation - και μία τέτοια ενδιαφέρουσα αξίζει αναφοράς.

Σχετικά με το πού βρίσκεται η Sony στα σχέδιά της για το φορμά που θα ακολουθήσει κάποια στιγμή το PS3, ο οικονομικός της διευθυντής Masaru Kato επιβεβαίωσε πως για το ενδεχόμενο "PS4" οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, συζητήσεις και έρευνα έχουν ξεκινήσει. Σχολιάζοντας ωστόσο το γεγονός ότι ήταν η μείωση του κόστους κατασκευής του PS3 αυτή που έφερε τα κέρδη της περασμένης χρονιάς στο συγκεκριμένο τμήμα της Sony, ομολόγησε πως "Για μας είναι πλέον αδιανόητο να κάνουμε την ίδια τεράστια οικονομική επένδυση που κάναμε για το PS3, και στο διάδοχό του". Με άλλα λόγια, ακριβώς επειδή το PS3 είναι πια λογικού κόστους να κατασκευαστεί, τη μείωση του κόστους αυτού μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί το κοινό (το PS3 μπορεί να βρεθεί και αντί €259), περισσότεροι άνθρωποι μπόρεσαν να το αποκτήσουν, τα κέρδη επέστρεψαν στη Sony. Λογικό.

Η δήλωση όμως έχει μεγάλο "ειδικό βάρος" για άλλους λόγους και τα όσα υποννοεί θα μάς απασχολήσουν σίγουρα τον επόμενο καιρό. Ο Kato, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχθηκε πως η επιλογή της Sony να κυκλοφορήσει το 2006/2007 ένα πανίσχυρο αλλά πανάκριβο σύστημα οικιακής διασκέδασης, το οποίο την ζημίωνε να πωλεί για τρία χρόνια σχεδόν, δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Το τί θα σημαίνει αυτό για το κόστος των υποσυστημάτων του PS4 - τον εξοπλισμό του ουσιαστικά - αλλά και για το κόστος κατασκευής, τα περιθώρια κέρδους της Sony και την τελική τιμή λιανικής του, είναι κάτι που θα διαμορφώσει εν τέλει το χαρακτήρα του. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς σκοπεύει να κινηθεί η Sony με το PlayStation4, όταν το 2014 ο διάδοχος του Xbox 360 θα είναι πιθανώς ήδη στην αγορά και το νέο σύστημα της Nintendo θα βρίσκεται στην δεύτερη χρονιά του εκεί. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ