Batman Arkham Knight: αποσύρεται η έκδοση για Η/Υ

Απαράδεκτα πολλά τα τεχνικά προβλήματα, δικαίως έξαλλοι οι PC gamers

Σπάνια χρειάζεται να έλθει μία εταιρεία της αγοράς του gaming σε τόσο εξευτελιστική θέση ώστε να διακόψει την πώληση ενός τίτλου της επειδή αυτός είναι προβληματικός... αλλά αυτό ακριβώς συνέβη πριν από λίγες ώρες με την έκδοση για Η/Υ του Batman Arkham Knight της Warner. Η συγκεκριμένη έκδοση δεν έχει αναπτυχθεί από την Rocksteady - τη δημιουργική ομάδα που υπογράφει τις εκδόσεις για PlayStation4 και Xbox One - αλλά από μία άλλη, εξωτερική της συνεργάτιδα που δεν έχει επισήμως κατανομαστεί (ακούγονται τα ονόματα των Iron Galaxy και High Voltage χωρίς να επιβεβαιώνεται κάποιο από τα δύο). Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι το ίδιο: το νέο Batman σε Η/Υ έχει τόσα τεχνικά προβλήματα, ώστε 6000 και πλέον PC gamers, άκρως εξοργισμένοι, το έχουν χαρακτηρίσει με τα μελανότερα χρώματα τόσο στην υπηρεσία Steam, όσο και στο πασίγνωστο portal κριτικών Metacritic. Η Warner, όντας μη ικανή ακόμη να διαθέσει διορθωτική αναβάθμιση (patch) για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά, προτίμησε να αποσύρει εντελώς από τη διαθεσιμότητα τον τίτλο.

Τα τεχνικά προβλήματα ποικίλουν από την απελπιστικά αργή ανανέωση της οθόνης σε πολλά σημεία (κάτω των... 10 fps) και την γενικότερη αστάθεια στην ομαλή κίνηση των όσνων συμβαίνουν, ακόμη και σε ισχυρότατα PC, μέχρι το απολύτως βασικού επιπέδου σύστημα ελέγχου για πληκτρολόγιο/mouse και τις διαθέσιμες επιλογές προβολής γραφικών. Πρόκειται ολοφάνερα για μία "τεμπέλικη" μεταφορά που δεν έχει υποστεί τον ποιοτικό έλεγχο που θα έπρεπε, είτε λόγω χρόνου είτε λόγω κόστους (είτε λόγω και των δύο). Δεν εξηγείται διαφορετικά καθώς, παράλληλα με όλα αυτά, η έκδοση του Batman Arkham Knight για PS4 όχι μόνο έχει λάβει υψηλότατες βαθμολογίες, αλλά επιδεικνύει και γραφικά καλύτερα από αυτά που επιτυγχάνει η έκδοση για PC με όλες τις ρυθμίσεις ποιότητας 3D στο maximum!

Το Batman: Arkham Knight είναι μεν το πιο πρόσφατο, αλλά σε καμία περίπτωση το μοναδικό παράδειγμα τίτλου που κυκλοφορεί για οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας και PC, με την έκδοση των δεύτερων να πάσχει από πολλά προβλήματα όλων των ειδών. Το μυαλό πάει αμέσως στο Assassin's Creed Unity του Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς, όμως είχε προηγηθεί τόσο το Watch Dogs του Μαΐου όσο και το Titanfall του Μαρτίου - των Ubisoft, Ubisoft και ΕΑ αντίστοιχα - ενώ και το Mortal Combat X, ξανά της Warner, πριν από δύο μήνες χρειάστηκε πολλαπλές αναβαθμίσεις για να διορθωθεί πλήρως. Ακόμη και αν δεν πάσχει, άλλωστε, από προβλήματα η έκδοση για PC ενός τίτλου που κυκλοφορεί και για PS4/Xbox One, τότε τείνει να είναι αδικαιολόγητα απαιτητική σε πόρους και προδιαγραφές hardware, όπως συνέβη με τα δύο προηγούμενα Call of Duty και Assassin's Creed.

Με άλλα λόγια: όλες εκείνες οι συζητήσεις γύρω από τον θετικό αντίκτυπο που θα είχε η αρχιτεκτονική των PS4/Xbox One για το PC gaming, επειδή αυτό θεωρητικά θα σήμαινε πως οι εταιρείες ανάπτυξης θα δημιουργούσαν τους τίτλους τους με βάση τα PC και θα "κατέβαζαν προς τα κάτω" τις προδιαγραφές των τίτλων αυτών ώστε να κινούνται στο πλαίσιο δυνατοτήτων των PS4/Xbox One...; Άκυρες. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι οι τίτλοι να σχεδιάζονται για PS4/Xbox One και να "αναβαθμίζονται" με διάφορους τρόπους οι αντίστοιχες εκδόσεις για PC - με τα αποτελέσματα ωστόσο των "αναβαθμίσεων" ποιοτικά να ποικίλουν σε τραγελαφικό βαθμό, ακριβώς επειδή είναι εφικτή αυτή η "τεμπέλικη" μεταφορά τους έτσι ώστε να λειτουργούν μεν, αλλά... οριακά.

Με αυτά και με κείνα οι PC gamers - που κάτω από κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση την τεχνικά ανώτερη έκδοση οποιουδήποτε τίτλου κυκλοφορεί σε πολλαπλά φορμά - δικαίως αντιμετωπίζουν πια με μεγάλη δυσπιστία την αγορά από την πρώτη μέρα οποιασδήποτε παραγωγής διατίθεται και για PS4/Xbox One. Είναι, δε, η καλύτερη στιγμή για να θυμίσουμε την προσθήκη της επιλογής "επιστροφής κι αποζημίωσης" τίτλων PC από την υπηρεσία Steam. Αγοράζεις από εκεί τον τίτλο, τον δοκιμάζεις για το δεδομένο χρονικό περιθώριο των 2 ωρών - με αυτό ως προαπαιτούμενο προσφέρεται η επιλογή, αλλά είναι αρκετές για να κρίνει κάποιος την ποιότητά του και τα όποια τεχνικά θέματα - και αν δεν σου αρέσει, τον "ακυρώνεις" και παίρνεις πίσω τα χρήματά σου στο ακέραιο. Ας το κάνουν αυτό μέσα σε λίγα 24ωρα μερικά... εκατομμύρια PC gamers την επόμενη φορά που ένας τίτλος ΑΑΑ κυκλοφορεί γι' αυτούς σε έκδοση υποτιμητικά κακής ποιότητας, και... το ξανασυζητάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ