Samsung: τα Galaxy S20, S20 Plus και S20 Ultra τον Μάρτιο

Και το αναδιπλούμενο Galaxy Z Flip συντομότερα, όλα σε τιμές... διόλου ευκαταφρόνητες

Στην λιγότερο ενδιαφέρουσα παρουσίαση Galaxy S των τελευταίων ετών - φέτος όχι μόνο γνωρίζαμε ήδη τα πάντα από διαρροές στο Web εδώ και μήνες, αλλά και από διαρροές... της ίδιας της Samsung - στο πλαίσιο της εκδήλωσης Unpacked ο κορεατικός κολοσσός παρουσίασε τα κορυφαία κινητά του για το πρώτο μισό του 2020. Τα Galaxy S20, S20 Plus και S20 Ultra έχουν κοινό κεντρικό επεξεργαστή (στην Ευρώπη τον Exynos 990 και όχι τον ισχυρότερο Snapdragon 865) και η ανάλυση των οθονών τους ανέρχεται στα 3200x1440 pixels υποστηρίζοντας για πρώτη φορά υψηλό ρυθμό ανανέωσης (120 Hz αλλά σε χαμηλότερη ανάλυση). Και τα τρία μοντέλα υποστηρίζουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G (στην Ελλάδα μόνο το Ultra κι αυτό όχι από την αρχή), ασύρματη ή ταχεία φόρτιση, Wi-Fi 6 κι επέκταση αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης microSD. Και τα τρία μοντέλα τηρίζονται σε Android 10 με το νέο γραφικό περιβάλλον One UI 2.0, ενσωματώνουν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη και είναι ανθεκτικά στο νερό ή την σκόνη βάσει πιστοποίησης IP68.

Tα τρία μοντέλα διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένα πράγματα: η διαγώνιος οθόνης ξεκινά από τις 6.2 ίντσες στο απλό S20 και σχεδόν αγγίζει τις 7 στο Ultra, το οποίο ενσωματώνει και 12 GB μνήμης λειτουργίας αντί για τα 8 των άλλων δύο. To Ultra ενσωματώνει και την μεγαλύτερη μπαταρία (5000 mAh) ενώ το Plus και το απλό S20 μικρότερες (4500/4000 mAh αντίστοιχα). O αποθηκευτικός χώρος του Ultra ξεκινά από τα 128 GB μα φτάνει έως και τα 512 GB, ενώ των άλλων δύο περιορίζεται στα 128 GB.

Οι άλλες διαφορές εντοπίζονται στον φωτογραφικό τομέα, όπου η Samsung έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση φέτος. Η κάμερα της πρόσοψης ενσωματώνει αισθητήρα των 10 ΜP στο απλό μοντέλο και στο Plus S20, αλλά των 40 (!) MP στο Ultra. Το τελευταίο φέρει και το ικανότερο σύστημα κύριας κάμερας, με διάταξη που συνδυάζει αισθητήρα των 108 ΜP στον βασικό φακό, 48 MP στον τελέ και 12 MP στον υπερευρυγώνιο, αλλά και κάμερα σύλληψης δεδομένων "βάθους". Τα άλλα δύο μοντέλα περιορίζονται σε αισθητήρα των 12 ΜP για τον βασικό φακό αλλά περιέργως ενσωματώνουν αισθητήρα των 64 MP στον τελέ, ενσωματώνοντας παράλληλα και τον υπερευρυγώνιο φακό με αισθητήρα των 12 MP (το απλό S20 στερείται την κάμερα σύλληψης δεδομένων "βάθους"). Με τους τελέ και των τριών μοντέλων η Samsung προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην φωτογράφιση μακρινών αντικειμένων από ποτέ, έστω κι αν φυσικά το τελικό αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (οι υψηλές τιμές zoom που αναφέρονται είναι ψηφιακού ή/και υβριδικού - όχι οπτικού).

Τα Galaxy S20, S20 Plus και S20 Ultra θα διατεθούν στην ελληνική αγορά, σε διάφορα χρώματα το καθένα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου (οι προπαραγγελίες ξεκινούν από σήμερα). Το κόστος τους είναι, παραδοσιακά για την σειρά των Galaxy S, υψηλό, αν και έχουμε την αίσθηση πως η Samsung αυτή τη φορά... μάλλον διακατέχεται από περισσότερη αισιοδοξία απ' όση αντιστοιχεί στα καινούργια μοντέλα: οι τιμές ξεκινούν από τα €939 (απλό S20 με 8 GB/128 GB) και συνεχίζουν στα €1039 (S20 Plus με 8 GB/128 GB) για να καταλήξουν στα €1399 (S20 Ultra με 12 GB και... 128 GB - όχι 256 GB). Οι βελτιώσεις σε σχέση με τα περσινά S10 δεν είναι λίγες, ομολογουμένως, μα τόσο υψηλά κόστη απευθύνονται εν τέλει μόνο στους (για κάποιο λόγο) οπαδούς της Samsung και όχι στο σημαντικά μεγαλύτερο κοινό των χρηστών Android με απαιτήσεις, οι οποίοι τείνουν να μην έχουν κανενός είδους... εμμονή με συγκεκριμένους κατασκευαστές.

Στην ίδια εκδήλωση όπου ανακοινώθηκαν τα S20, S20 Plus και S20 Ultra η Samsung ανακοίνωσε και το δεύτερό της αναδιπλούμενο κινητό, το Galaxy Z Flip. Αυτό δεν "διπλώνει" οριζόντια όπως το περυσινό (εν πολλοίς αποτυχημένο) Galaxy Fold, αλλά κάθετα όπως το πρόσφατο Motorola Razr: ανοίγει δηλαδή "προς τα πάνω" και κλειστό έχει σχήμα τετράγωνο. Οι τεχνικές του προδιαγραφές είναι αξιόλογες, μα με κόστος ορισμένο στα €1599 για την Ελλάδα απευθύνεται σε πάρα πολύ μικρό κοινό που θέτει σε προτεραιότητα το design και τον νεωτερισμό των "αναδιπλούμενων" σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο. Στην χώρα μας κυκλοφορεί με αποθηκευτικό χώρο των 256 GB, σε χρώμα μεταλλικό μωβ και μαύρο, στις 21 Φεβρουαρίου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ