Gigabyte GSmart Akta A4

Πυρήνες οκτώ, πλεονέκτημα... αμφίβολο

Οι επιλογές της Gigabyte όσον αφορά στο κοινό πού "στοχεύει" με το Akta A4 γίνονται περισσότερο κατανοητές διακρίνοντας τις τεχνικές διαφορές του με το Mika M3. Η κάμερα στην πρόσοψη του πρώτου δεν είναι των 8 Megapixel, για παράδειγμα, αλλά των 5, ενώ η οθόνη του πρώτου στην ίδια διαγώνιο (5 ίντσες) έχει ανάλυση 960x540 pixel και όχι 1280x720. Εν έτει 2015 θα κατακρίναμε την οθόνη αυτή ως "χαμηλής ευκρίνειας" πλέον, όμως την... κατάσταση σώζει η ποιοτική απόδοση των χρωμάτων και οι ευρείες γωνίες θέασης, που οφείλονται στο είδος της (LCD IPS). Κοινώς το Akta A4 δεν φιλοδοξεί να κατακτήσει το κοινό των... selfies ή το κοινό που παρακολουθεί πολύ συχνά video στο κινητό του - φιλοδοξεί όμως να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων θέλουν να εκτελούν όλων των ειδών τα apps για Android με ταχύτητα και αμεσότητα στο χειρισμό. Και εκεί... έχουμε κάποιες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα: σε πρακτικό επίπεδο και στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης, δεν κατέστη εφικτό να διακρίνουμε πώς αξιοποιούνται οι οκτώ πυρήνες του Akta A4. Στα τυπικά μετροπρογράμματα που δοκιμάσαμε, η αλήθεια είναι πως οι επιδόσεις του κινητού της Gigabyte ήταν από καλές έως πολύ καλές - ισάξιες με αυτές ανταγωνιστικών συσκευών σχεδόν διπλάσιου κόστους. Είτε όμως λόγω του Android 4.4, είτε λόγω της μνήμης λειτουργίας του 1 GB (τα καλύτερα μέσης κατηγορίας smartphones θα προσφέρουν σε λίγο καιρό 2 GB), είτε λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πιο πολλά ευρείας χρήσης apps, αυτή η ταχύτητα δεν γίνεται αντιληπτή στα "απλά και καθημερινά". Το Akta A4 παραμένει "σβέλτο" smartphone, ειδικά για τα δεδομένα της ζώνης κόστους του, όμως οι 8 πυρήνες από μόνοι τους δεν δείχνουν ικανοί να εξασφαλίσουν διαφορά στην "αίσθηση της χρήσης", τόση που να την διακρίνει κάποιος αντιπαραβάλλοντάς το με ένα smartphone π.χ. τετραπύρηνο.


Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί ένας σχετικά μικρός αριθμός από Android games που όντως επιδιώκει να αξιοποιήσει όλους τους πυρήνες του Akta, αλλά δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι αν αυτά αποτελούν από μόνα τους λόγο απόκτησης του συγκεκριμένου μοντέλου. Αφενός το "κόστος" που έχει ενασχόληση μαζί τους στην αυτονομία της (οποιασδήποτε) συσκευής είναι μεγάλο, αφετέρου η οθόνη ανάλυσης 960x540 pixel του Akta A4 στερεί οξύτητα από τα γραφικά των τίτλων αυτών. Θα πρέπει να καταβάλλει κανείς πολύ περισσότερα χρήματα από €169 για να απολαύσει τα πλέον απαιτητικά games του Android με τρόπο καλύτερο, βέβαια, αλλά το γεγονός αυτό δεν καθιστά το Akta A4 ιδανικό για games, προφανώς.

Με το πλεονέκτημα των 8 πυρήνων στον κεντρικό επεξεργαστή του συγκεκριμένου μοντέλου της Gigabyte να γίνεται εμφανές μόνο σε... ειδικές συνθήκες, το Akta A4 διατηρεί μόνο τον υψηλό λόγο αξίας/κόστους του ως "επιχείρημα" για την απόκτησή του. Και είμαστε της γνώμης πως τα €10 που χωρίζουν το Akta A4 από το Mika M3 "αγοράζουν" υπέρ του δεύτερου υπερβολικά πολλά πράγματα - ομορφότερο σχεδιασμό, υψηλότερης ανάλυσης οθόνη, καλύτερη κάμερα πρόσοψης - για να προτιμήσει κανείς το πρώτο μόνο για τους 4 παραπάνω πυρήνες του. Ίσως αν τα δύο smartphones δεχθούν κάποια στιγμή την αναβάθμιση σε Android 5.0.x-5.1, οι 8 πυρήνες του Akta A4 να αξιοποιούνται πλήρως και να "κάνουν τη διαφορά". Έως τότε... "ψηφίζουμε" το Mika M3 ως συνολικά καλύτερο. Τί €169, τί €179, εν τέλει!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ