Η θαλασσινή ανανέωση δίνει χρώμα στο καλοκαιρινό μενού του δημοφιλούς, όμορφου μεζεδοπωλείου-αλυσίδα. Το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, αμέσως μόλις βγήκε στον αέρα, και αναμεταδίδουμε.
Από την εποχή που ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθήνα, αυτό το μεζεδοπωλείο ειδικεύτηκε περισσότερο στο κρέας. Φέτος, η θάλασσα παίζει τόσο πολύ στο μενού του για πρώτη φορά. Την τσιπούρα στο τηγάνι με κρούστα πορτοκαλιού δεν την πρόλαβα, οπότε πήγα κατευθείαν στα τραγανά θαλασσινά στη λαδόκολλα. Ωραίο πιάτο, πρώτον διότι το τηγάνισμα γαλέου, καλαμαριού και μικρής γαρίδας είναι πολύ dry, δεύτερον διότι σερβίρονται όμορφα μέσα σε μια «βάρκα» από λαδόχαρτο και τρίτον επειδή συνδυάζονται με τηγανητές πατάτες σ’ ένα γαλανόλευκο fish & chips με ελαφριά σκορδαλιά. Αν μάλιστα το σερβίρισμά τους ήταν πιο ανοιχτό, με περισσότερες πατάτες και τα είδη των θαλασσινών να ξεχωρίζουν, θα έγραφε καλύτερα. Μου αρέσει που εδώ τα μύδια τα προσέχουν, έτσι ώστε να μένουν ζουμερά, αλά Σαλονίκ, και να βγάζουν τη γεύση τους. Το μυδοπίλαφο είναι ελαφρύ και μυρωδάτο, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμη για να δέσει μέσα του η γεύση των μυδιών. Απ’ την άλλη, το γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι, φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι που κρατάει κάπως έχει πιο μεστή γεύση. Στις καινούργιες προτάσεις συγκαταλέγεται και η «δροσερή» σαλάτα με τον πετυχημένο τολμηρό συνδυασμό πορτοκαλιού, φράουλας και ακτινίδιου με πράσινα σαλατικά και σος γιαουρτιού. Αντιθέτως, το σιρόπι βαλσάμικο βρέθηκε εκτός κλίματος στο καταϊφάκι με χαλούμι και δυόσμο.
Ο «Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» του Χαλανδρίου που επισκεφτήκαμε είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί. Η μονοκατοικία με την ελληνο-ποπ διακόσμηση που φτιάχνει «ταπετσαρία» με μεγεθυσμένες φωτογραφίες ελληνικών old fashioned προϊόντων δίνει το στίγμα. Τώρα όμως τρως έξω στην καταπράσινη αυλή, σ’ ένα δυσεύρετο σκηνικό. το παμπάλαιο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τη μικρή του πλατεία ακριβώς απέναντι, κάνει την πόλη χωριό.
Up: Η ολοζώντανη αυλή γεμάτη κόσμο. Το νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί. Down: Μιας κι έγινε στροφή στα θαλασσινά, αξίζει οι συνταγές να διαφοροποιηθούν περισσότερο.