Τι συμβαίνει με το ψωμί στο 'Proveleggios';

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού έφτιαξε ένα βίντεο που έχει πολύ ψωμί - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το ψωμί στον Προβελέγγιο Nolanverse/ Vimeo

Πίσω στα τέλη του 2019, όταν ακόμη δεν ξέραμε τι σημαίνει κορονοϊός και δεν περιμέναμε πως θα σου ζούσαμε μία πανδημία, πολύ πριν όλα αυτά που ακολούθησαν -ναι, μιλάω για εκείνο το διάστημα που τα social media θύμιζαν boulangerie, ικανή να ταΐσει μία ολόκληρη γαλλική κωμόπολη, αλλά και για την μετέπειτα άνοιξη του ψωμιού στην Αθήνα-  κάποιοι μάγειρες στον Κεραμεικό ξεκινούσαν να μαθαίνουν να φτιάχνουν ψωμί. Προζυμένιο ψωμί για ένα εστιατόριο. Ξεκινώντας με το προζύμι του Δήμου Μπαλόπουλου. Στο 'Proveleggios' στόχευαν να επιστρέψουν στις βάσεις, σε τεχνικές που μπορεί να θεωρούμε δεδομένες αλλά τελικά δεν είναι. Το ψωμί ήταν η βασικότερη.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το βίντεο:

Bread-making at Proveleggios from Nolanverse on Vimeo.

"Ξεκινήσαμε με αυτή τη ρομαντική ιδέα χωρίς να ξέρουμε σε τι διαδικασίες μπλέκουμε" λέει στο βίντεο ο Σωτήρης Κοντιζάς. "Μπλέξαμε". Τρία χρόνια μετά, προφανώς και στο δημοφιλές εστιατόριο του Κεραμεικού ξέρουν πολλά περισσότερα για το ψωμί.

Ο χώρος στο εστιατόριο Proveleggios

Το προζύμι του σεφ Μπαλόπουλου διαδέχθηκε η αγάπη και η γνώση του πρώτου τους "ψωμά", Άλκη Θεοχαρίδη, που ήρθε και "κούμπωσε" με τη λατρεία για ζύμες του Γιώργου Χατζηιωαννίδη που τον συνόδευε και τελικά τον διαδέχτηκε, και έδωσε το χρίσμα και τη γνώση στον Δημήτρη Πολλάλη και τον μαθητευόμενο τώρα Γιώργο Λαποκωνσταντάκη, οι δύο τελευταίοι φτιάχνουν σήμερα το ψωμί στο 'Proveleggios'.  

Διαβάστε Επίσης

Ο Δημήτρης Πολλάλης κάθε πρωί, στις 07.00 ανοίγει τον 'Προβελέγγιο' και ξεκινάει τη διαδικασία. Την ψυχοφθόρα, κουραστική, απαιτητική και πολλά άλλα σχετικά επίθετα διαδικασία που τελικά όμως τον αποζημιώνει, όπως ασφαλώς και τον επισκέπτη, μέσω αυτού που τελικά φτάνει στο τραπέζι. Στο τέλος της ημέρας, το να φτιάχνεις καλό προζυμένιο ψωμί είναι κάτι όμορφο. Ο chef de cuisine Πάνος Χαρβαλάκης από την πλευρά του λέει πως το ψωμί τους προσανατολίζει σε σχέση με το ύφος του φαγητού που μαγειρεύουν.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.