Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Και νέο, και κομψό, και «Άνετον», το δημοφιλές εστιατόριο στο αθηναϊκό downtown, με γοητευτικό bistrot food αλλά και γεύσεις με αέρα πιο fine στη μοντέρνα, φινετσάτη σάλα του.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του

Στις 5/11 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας ενός εστιατορίου που έγραψε ιστορία στο Μαρούσι, ταράζοντας τα νερά της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Στις 17/12 o Δημήτρης Φωτόπουλος μαζί με τον επί χρόνια σεφ του εστιατορίου Βασίλη Ζώη άνοιξαν τη νέα σελίδα του «Άνετον» στο κέντρο της Αθήνας.

Η αίσθηση που έχω μπαίνοντας στην ψηλοτάβανη αίθουσα είναι αυτή μιας μοντέρνας, φινετσάτης αστικής τραπεζαρίας που σε τυλίγει και σε καλοδέχεται μονομιάς. Κάποια στοιχεία θυμίζουν σπίτι του ’60 και του ’70 από ελληνική ταινία, με το μπαράκι και την ξύλινη σκάλα με την κάθετη κουπαστή σεταρισμένα με τον μίνιμαλ μπουφέ από καρυδιά. Το highlight της σάλας, βεβαίως, είναι η τοιχογραφία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Baller Zosa (τον γνώρισε ο Φωτόπουλος το καλοκαίρι στην Αντίπαρο), το στιλ της οποίας θυμίζει την πιο ωραία αφαιρετική περίοδο του Μόραλη.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 1

Το μενού, τώρα, κινείται ανάμεσα στο ψαγμένο μπιστρό και το fine dining. Να, όπως αυτό το ωραίο φιλέτο ταρτάρ ας πούμε, αρτυμένο με ελιές, καπνιστή ντομάτα, ρίγανη και κάππαρη που έχει ελληνικό χρώμα – πιστεύω ότι λίγη οξύτητα θα φώτιζε τις αποχρώσεις της γεύσης του, ακριβώς όπως το πετυχαίνει η σοφιστικέ dirty μπρουσκέτα με τροφαντή μοσχαρίσια γλώσσα, που έχει πάνω της φύτρες τουρσί, βατόμουρα και κάππαρη να την κοντράρουν και να την αναδεικνύουν. Η τάρτα, ασυνήθιστη και ωραία, έχει κρέμα και κομμάτια κολοκύθας, γήινο βελούδο από μια μους βασιλομανίταρων και λιωμένο κατσικίσιο τυρί.

Το πιο ραφιναρισμένο κομμάτι του μενού είναι το θαλασσινό, με πιάτα όπως το ριζότο με σαφράν, καβούρι, μασκαρπόνε και λεμόνι τουρσί ή η σκορπίνα και τα πολύ ωραία ποσαρισμένα όστρακα με λαχανικά σε λεμονάτη κακαβιά μουστάρδας (με λιγότερη μουστάρδα θα ακουγόταν καλύτερα η γεύση των ψαριών). Επιστροφή στο comfort με τρυφερές homemade παπαρδέλες σε μια απολαυστική κατσικομακαρονάδα με άγρια μανιτάρια και κορδέλες ενός εξαιρετικού κατσικίσιου τυριού αλλά και στο εκσυγχρονισμένο oldie, με μια νοστιμότατη μπριζόλα μαύρου χοίρου γεμιστή με ξινόμηλα και κάστανα και τυλιγμένη σε προσούτο Ευρυτανίας.

Το «Άνετον» μπήκε στη νέα εποχή του - εικόνα 2

Μαζί τους μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ του Λεωνίδα Πετρόπουλου ή να ακολουθήσετε τις προτάσεις της σομελιέ Μαρίας Νίκα και να ανακαλύψετε άγνωστα βιοδυναμικά διαμαντάκια της οινικής Ελλάδας. Το τιραμισού με πλούσιο βελούδο από μασκαρπόνε και ωραίους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για το τέλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνετον

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.