Ο Χαμένος Βασιλιάς

2

Διασκεδαστική και γλυκιά, αν και δραματικά άτονη, κομεντί βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και στην απολαυστική ερμηνεία της Σάλι Χόκινς ("Η Μορφή του Νερού").

O_xamenos_vasilias

Αν και κυβέρνησε τη Γηραιά Αλβιώνα για δυο μόλις χρόνια (1483-85), ο Ριχάρδος Γ΄ είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της βρετανικής ιστορίας. Δολοπλόκος, δολοφόνος των δυο νεαρών διαδόχων του θρόνου και στυγνός μονάρχης ή θύμα της χαρισματικής πένας του Σαίξπηρ και της προπαγάνδας του οίκου των Τυδώρ που ανέλαβαν μετά απ’ αυτόν, τον τελευταίο των Γιόρκ, την εξουσία; Οι ιστορικοί είχαν αρχίσει εδώ και δεκαετίες να αμφισβητούν όσες δοξασίες αμαύρωναν τη φήμη του για αιώνες, ενώ και η ποπ κουλτούρα είχε τις δικές της θεωρίες για την αλήθεια γύρω από τον διαβόητο μαυροφορεμένο καμπούρη ("Η κόρη του χρόνου" της Τζότζεφιν Τέι, για πολλούς το κορυφαίο βρετανικό μυθιστόρημα μυστηρίου).

Ένα σημαντικό βήμα προς την ιστορική εγκυρότητα έγινε το 2012 χάρη στην επιμονή της Φιλίπα Λάνγκλεϊ, ηρωίδας του "Χαμένου βασιλιά". Μιας 45άρας Βρετανίδας, μητέρας δυο αγοριών και σε διάσταση με το σύζυγό της, η οποία παθιάζεται με τον Ριχάρδο Γ΄ και κάνει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει τον τάφο του και να αποκαταστήσει το όνομά του. Κόντρα σε απόψεις διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών, επιμένει σε μια παρόρμηση και φαινομενικά χαμένη υπόθεση, η σταυροφορία αυτή, όμως, δίνει νόημα στη ρουτινιάρικη καθημερινότητά της και τη βοηθά να κερδίσει την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά της.

Πορτραίτο μιας γυναίκας που αγωνίζεται για τη χειραφέτησή της και αντισυμβατικό detective story βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, ο "Χαμένος Βασιλιάς" είναι μια διασκεδαστική και γλυκιά, αν και δραματικά άτονη, κομεντί που χρωστά πολλά στην απολαυστική ερμηνεία της Σάλι Χόκινς ("Θλιμμένη Τζάσμιν", "Η Μορφή του Νερού"). Έχοντας πάρει εργολαβία οτιδήποτε βρετανικό based on a true story (από τη "Βασίλισσα" και τη "Φιλομένα" ως τη "Florence" και το "Βικτώρια και Αμπντούλ"), ο Στίβεν Φρίαρς της προσθέτει την απαιτούμενη αφηγηματική ελαφρότητα, ενώ το "καλουπωμένο" σενάριο του συμπρωταγωνιστή Στιβ Κούγκαν  και του τηλεοπτικού Τζεφ Πόουπ αφήνει εύστοχες νύξεις για τη σχέση της καταγεγραμμένης ιστορίας με την κάθε λογής εξουσία.

Μ. Βρετανία. 2022. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Χαμένος Βασιλιάς

The Lost King
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Στίβεν Φρίαρς

Μια 45άρα Βρετανίδα, μητέρα δύο αγοριών και σε διάσταση με το σύζυγό της, παθιάζεται με τον Ριχάρδο Γ΄ και κάνει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει τον τάφο του και να αποκαταστήσει το όνομά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.