Το Μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

3

Ιδιότυπης ατμόσφαιρας ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο ποντάρει με επιτυχία στην αφηγηματική έλλειψη και σε μια εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά.

to_mustiko_tis_madeleine_collins

Μέχρι το τελευταίο πλάνο της ταινίας κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η Μαντλίν Κόλλινς. Αποδεικνύεται μια μικρής σημασίας στην πλοκή, μα σημαντική νοηματικά λεπτομέρεια, η οποία έχει να κάνει με την έννοια της (θηλυκής) ταυτότητας και συμπληρώνει ειρωνικά το παζλ ενός πρωτότυπου ψυχολογικού θρίλερ. Αυτό ακολουθεί την Τζουντίτ, η οποία στην Ελβετία ζει με τον Αμπντέλ, με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί τη μικρή Νινόν, ενώ στο Παρίσι είναι παντρεμένη με ένα μουσικό, με τον οποίο έχει δύο γιους. Ως μεταφράστρια ταξιδεύει συχνά και έτσι μοιράζει κρυφά το χρόνο της ανάμεσα στις δύο οικογένειες, μέχρι που αρχίζει να χάνει σταδιακά τον έλεγχο.

Μια αρχική σκηνή που αιφνιδιάζει, μια ιδιότυπη ατμόσφαιρα η οποία υπονομεύει απειλητικά τη στιβαρή, καθησυχαστική σκηνοθετική διαχείριση, ένας αινιγματικός, διχασμένος χαρακτήρας (οικογένειες, χώρες, γλώσσες, ταυτότητες – όλες από δύο), έξυπνες χιτσκοκικές παραπομπές κι ένα κερδισμένο κινηματογραφικό στοίχημα το οποίο ποντάρει στην περίτεχνη αφηγηματική έλλειψη και σε μια εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά στον απαιτητικότερο ρόλο της.

Γαλλία, Ελβετία. 2021. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

Madeleine Collins
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 102 '
  • Αντουάν Μπαρό

Στην Ελβετία η Τζουντίτ ζει με τον Αμπντέλ, με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί τη μικρή Νινόν, ενώ στο Παρίσι είναι παντρεμένη με ένα μουσικό, με τον οποίο έχει δύο γιους. Ως μεταφράστρια ταξιδεύει συχνά και έτσι μοιράζει κρυφά το χρόνο της ανάμεσα στις δύο οικογένειες, μέχρι που αρχίζει να χάνει σταδιακά τον έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.