Κολέκτιβ

3,5

Ένα αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ.

Κολέκτιβ

Το σύγχρονο ρουμάνικο σινεμά κοιτάζει κατάματα τη μετακομμουνιστική πραγματικότητα που το γέννησε, προσπαθώντας να αναλύσει μια περίπλοκη, εξαιρετικά αντιφατική κοινωνική δυναμική. Από τα «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» και «Αστυνομία, Ταυτότητα» ως το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», όποια κινηματογραφική προσέγγιση κι αν επιλέξει, το συμπέρασμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. Άναρχη δομή, στρεβλή θεσμική ιεραρχία, ανεξέλεγκτη διαπλοκή και μια διάχυτη μισαλλοδοξία ορίζουν μια εφιαλτικά παράλογη καθημερινότητα, την οποία μπορεί να αντικρίσει κανείς από την πικρά αστεία ή από τη βαθιά τραγική πλευρά της.

Ο Γερμανορουμάνος ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Νανάου («Toto and his Sisters») έρχεται να επιρρώσει όλα τα παραπάνω με τη δική του σινε-μαρτυρία, περιγραφή ενός σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς μεγατόνων και παράλληλα ύμνο στην αληθινά μαχόμενη δημοσιογραφία. Η υπόθεση αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε το 2015 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι και άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Κολέκτιβ - εικόνα 1

Το αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό του Νανάου, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ, υιοθετεί το ρόλο ενός ουδέτερου παρατηρητή (δίχως σχόλια off ή συνεντεύξεις), χωρίς όμως να απομακρύνεται εκατοστό από το θέμα του. Ξεφλουδίζοντάς το σαν το κρεμμύδι, αποκαλύπτει ολοένα εσωτερικότερους φλοιούς της αλήθειας, η οποία τελικά ξεγυμνώνεται χωρίς αισιόδοξες θριαμβολογίες – θεόπικρη και καφκική μέχρι το κόκαλο. Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας), Ευρωπαϊκό Βραβείο ντοκιμαντέρ και πλήθος φεστιβαλικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Ρουμανία, Γερμανία. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Κολέκτιβ

Colectiv
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Αλεξάντερ Νανάου

Το 2015, μια πυρκαγιά στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι αφήνει πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.