Styx

3

Θαλάσσια δραματική περιπέτεια που μετατρέπεται επιδέξια σε ψυχολογικό δράμα με πολιτική διάσταση, γραμμένο και σκηνοθετημένο με υποδειγματική λιτότητα.

Styx

Η δεύτερη ταινία του Αυστριακού Βόλφγκανγκ Φίσερ ξεκινά σαν μια θαλάσσια δραματική περιπέτεια: Η Ρίκε είναι μια Γερμανίδα γιατρός η οποία ξεκινά με το ιστιοπλοϊκό της από το Γιβραλτάρ για τη Νήσο της Αναλήψεως στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό. Στην πορεία θα πέσει πάνω σε μια μεγάλη θύελλα και την επόμενη μέρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα ακυβέρνητο πλοίο γεμάτο μετανάστες. Οι αρμόδιες αρχές της συστήνουν αυστηρά μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, λόγω κινδύνου υπερφόρτωσης του μικρού σκάφους της, αλλά καθώς η βοήθεια καθυστερεί εκείνη πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση.

Η έκβαση της πλοκής μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αλλά ο Φίσερ μετατρέπει με ιδιαίτερα επιδέξιους χειρισμούς την ιστορία προσωπικής επιβίωσης σε ένα γραμμένο και σκηνοθετημένο με υποδειγματική λιτότητα ψυχολογικό δράμα πολιτικών διαστάσεων. Περιορίζει το λόγο κι αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν για τον εσωτερικό κόσμο της Ρίκε, τον ηθικό προσανατολισμό, την ουμανιστική ευαισθησία και την ορθή κρίση της. Εν τέλει, το φινάλε θα μας εκπλήξει πολλαπλά, ενσωματώνοντας ένα καίριο, θαρραλέο πολιτικό σχόλιο σε ένα έξυπνο σεναριακό εύρημα.

Γερμανία, Αυστρία. 2018. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Styx

3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 94 '
  • Βόλφγκανγκ Φίσερ

Μια Γερμανίδα γιατρός ταξιδεύει με το ιστιοπλοϊκό της στον Ατλαντικό, όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα ακυβέρνητο πλοίο γεμάτο μετανάστες. Οι αρμόδιες αρχές της συστήνουν αυστηρά μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, λόγω κινδύνου υπερφόρτωσης του μικρού σκάφους της, αλλά καθώς η βοήθεια καθυστερεί εκείνη πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.