Σοφία

3

Απλή ως δομή και ύφος, σεναριακά περίτεχνη όμως προσέγγιση μιας πολύπλοκης κοινωνικής πραγματικότητας. Βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της γεννημένης στο Ραμπάτ Μεριέμ Μπενμ’Μπαρέκ-Αλοϊζί είναι μια ιστορία ενηλικίωσης η οποία διερευνά τις περίπλοκες σχέσεις της μαροκινής κοινωνίας με τις αξίες της. Αρχικά ως ένα τυπικό δράμα, καθώς η 20χρονη Σοφία, η οποία πάσχει από άρνηση εγκυμοσύνης, διαπιστώνει πως πρόκειται να γεννήσει σύντομα. Το ότι δεν είναι παντρεμένη όμως είναι κάτι που στη σύγχρονη Καζαμπλάνκα τιμωρείται με φυλάκιση. Έτσι, εκτός από την οργή της οικογένειάς της, η Σοφία πρέπει να αντιμετωπίσει και το νόμο, καθώς από το μαιευτήριο έχει προθεσμία 24 ωρών για να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα.

Απλή ως δομή και ύφος, η ταινία κινείται με αυτοπεποίθηση μέσα στο πλαίσιο μιας προβλέψιμης σύγκρουσης ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, καταγγέλλοντας ένα αυστηρό modus vivendi, βασισμένο πάνω στην ανισότητα και στον κομφορμισμό. Αλλά όταν η Σοφία αποκαλύψει τον πατέρα του παιδιού της και στο «παιχνίδι» μπουν ο Ομάρ με την οικογένειά του, οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων αποκτούν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα δυναμική. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις τους, η μαροκινή καθημερινότητα αναδεικνύεται σε πραγματική πρωταγωνίστρια που μοιράζει ρόλους και καθορίζει συμπεριφορές, από αυτήν της φιλελεύθερης ξαδέρφης Λένα σε εκείνη της «συμφεροντολόγου» μητέρας του Ομάρ.

Σοφία - εικόνα 1

Με περίτεχνη σεναριακή ανάπτυξη και καθαρό πολιτικό βλέμμα, η Μπενμ’Μπαρέκ ξεπερνά την εύκολη καταγγελία και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις πολύπλοκες αντιφάσεις αυτής της βορειοαφρικανικής, μουσουλμανικής κοινωνικής πραγματικότητας. Περιγράφει εύστοχα τη θέση της γυναίκας, αποκαλύπτει το πώς η αντρική εξουσία αυτοπαγιδεύει τους «θύτες», συνδέει τις πολλαπλές εξαρτήσεις με το οικονομικό συμφέρον και τις ταξικές δια­φορές, κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών κι εκείνο της ­Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία

Sofia
3
  • Κοινωνική
  • 2018
  • Διάρκεια: 80 '
  • Μεριέμ Μπενμ'Μπαρέκ-Αλοΐζί

Η 20χρονη Σοφία γεννάει εκτός γάμου, κάτι που στη σύγχρονη Καζαμπλάνκα τιμωρείται αυστηρά. Έτσι, εκτός από την οργή της οικογένειάς της, η Σοφία πρέπει να αντιμετωπίσει και το νόμο, καθώς έχει προθεσμία 24 ωρών να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.