Εγώ, η Όλγα

2

Η ελκυστική ασπρόμαυρη φωτογραφία και η εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας δεν αποζημιώνουν για τη φτωχή αφήγηση και την έλλειψη σκηνοθετικών ιδεών.

Εγώ, η Όλγα

Tη 10η Ιουλίου 1973, στην Πράγα, μια γυναίκα έπεσε με το φορτηγάκι της –αναίτια– πάνω σε 25 περαστικούς και σκότωσε οκτώ από αυτούς. Μέχρι τότε η 22χρονη οδηγός Όλγκα Χεπνάροβα είχε βιώσει χρόνια εξευτελισμού και απόρριψης από τους συγγενείς και τις ερωτικές της συντρόφους, ενώ αντιμετώπιζε δισεπίλυτα ψυχολογικά προβλήματα.

Οι σκηνοθέτες Πετρ Κάζντα και Τόμας Βάινρεμπ εμβαθύνουν στην περίπλοκη ψυχοσύνθεση της Χεπνάροβα, τη σεξουαλική της καταπίεση και την άτεγκτη κοινωνία στην οποία μεγάλωσε, σκαλίζουν όμως μόνο την επιφάνεια. Ο θεατής γοητεύεται εύκολα από τα ελκυστικά ασπρόμαυρα πλάνα και την εντυπωσιακή –αν και αρχικά επιτηδευμένη– ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Μιχαλίνα Ολσζάνσκα, απουσιάζουν όμως το ουσιαστικό σχόλιο, η σκηνοθετική δύναμη και η αφηγηματική πληρότητα που θα έκαναν την ταινία να διαπεράσει την οθόνη.

Τσεχία, Πολωνία. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FILMBOY PICTURES

Περισσότερες πληροφορίες

Εγώ, η Όλγα

I, Olga / Já, Olga Hepnarová
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Πετρ Κάζντα & Τόμας Βέινρεμπ

Η ιστορία της Όλγκα Χεπνάροβα, η οποία το 1973, στην Πράγα, έπεσε με το φορτηγάκι της –αναίτια– πάνω σε 25 περαστικούς και σκότωσε οκτώ από αυτούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.