Ίρις

2

Ένα υποβλητικό ως ατμόσφαιρα, αλλά σεναριακά αυθαίρετο παιχνίδι παραπλάνησης εμπνευσμένο από την ιαπωνική ταινία «Chaos» (2000) του Χιντέο Νακάτα.

Ίρις

Το 2000, δύο χρόνια μετά το horror classic «Ringu», ο Γιαπωνέζος Χιντέο Νακάτα σκηνοθετεί το «Chaos», ένα χιτσκοκικό –με αρκετή δόση αφηγηματικής αφαίρεσης αλά Ντέιβιντ Λιντς– θρίλερ, το οποίο διασκευάζει τώρα, πιστότατα ως το πρώτο του μισό, ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης («Yves Saint Laurent») Ζαλίλ Λεσπέρ: η Ιρίς, η όμορφη γυναίκα του πλούσιου τραπεζίτη Αντουάν Ντοριό, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από ένα εστιατόριο.

Ίρις - εικόνα 1

Ο απαγωγέας ζητά από τον άντρα της λύτρα, τα οποία εκείνος ξεκινά, υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας, να αφήσει σε ένα σταθμό τρένου. Αλλά ούτε ο μυστηριώδης άντρας ούτε η Ιρίς είναι εκεί, σε ένα υποβλητικό ως ατμόσφαιρα, αλλά σεναριακά αυθαίρετο παιχνίδι παραπλάνησης, στο οποίο, ως συνήθως, ο πλέον ένοχος είναι τελικά και ο πιο αθώος όλων.
Ο Λεσπέρ δεν πατάει σε στερεό έδαφος ώστε να χτίσει ένα πραγματικά συναρπαστικό μυστήριο και, όταν απομακρύνεται από αυτό (η ιστορία του αστυνομικού ζευγαριού, η κοινωνικοοικονομική αντίθεση των εμπλεκομένων), παραμένει στην κοινοτοπία. Αποδεικνύεται όμως αφηγηματικά στιβαρός, ενώ διαθέτει έναν πειστικότατο Ρομέν Ντιρίς σε έναν απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ίρις

Iris / In the Shadow of Iris
2
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 99 '
  • Τζαλίλ Λεσπέρ

Η Ιρίς, η όμορφη γυναίκα του πλούσιου τραπεζίτη Αντουάν Ντοριό εξαφανίζεται μυστηριωδώς την ώρα που ο τελευταίος πληρώνει το λογαριασμό σε ένα εστιατόριο. Ο απαγωγέας ζητά από τον άντρα της λύτρα, τα οποία εκείνος ξεκινά, υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας, να αφήσει σε ένα σταθμό τρένου, όπως του έχει ζητηθεί. Αλλά ούτε ο άντρας ούτε η Ιρίς είναι εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.