Η Πράξη του Φόνου

4,5

Σοκαριστικά ευρηματική καταγραφή μιας σκοτεινής ιστορικής περιόδου αλλά και της ανθρώπινης ανάγκης για εξωραϊσμό –σε επίπεδο χολιγουντιανής θεαματοποίησης– της αποτρόπαιης βίας. Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθήθηκε από το εξίσου συνταρακτικό «Η Όψη της Σιωπής».

Η Πράξη του Φόνου

Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθήθηκε από το εξίσου συνταρακτικό «Η Όψη της Σιωπής».

Η Πράξη του Φόνου - εικόνα 1

Η «Όψη της Σιωπής» είναι ένα υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2014 πάνω στις μαζικές σφαγές που ακολούθησαν την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη Ινδονησία το 1965 και το οποίο είδαμε μόλις πρόσφατα στη χώρα μας. Πριν από αυτό όμως ο κάτοικος Κοπεγχάγης Αμερικανός Τζόσουα Οπενχάιμερ γύρισε άλλο ένα πάνω στο ίδιο θέμα, πάλι οσκαρικά υποψήφιο, εξίσου σοκαριστικό και ιδιοφυώς πρωτότυπο (εδώ στην director’s cut εκδοχή των 160΄). ­Συνάντησε αρχιβασανιστές, αρχηγούς ταγμάτων εφόδου και ακροδεξιούς δολοφόνους που εξόντωσαν αμέτρητους κομουνιστές συμπατριώτες τους και χαίρουν τώρα πλήρους ασυλίας και τους έπεισε να περιγράψουν τα ανατριχιαστικά γεγονότα με κινηματογραφικούς όρους!

Έτσι, ενώ ο ένας φαντάζεται τον εαυτό του πρωταγωνιστή σε blaxploitation ταινία του ’70, ο άλλος «σκηνοθετεί» ένα φαντασμαγορικό χολιγουντιανό μιούζικαλ. Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρά αποκαλυπτικό τόσο του τρόπου με τον οποίο η Ιστορία γράφεται από τους νικητές όσο και του πόσος σαδισμός μπορεί να κρύβεται στα ανθρώπινα ένστικτα. Εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το πόσο έξυπνα και «ύπουλα» συνδέει αυτό το σπουδαίο ντοκιμαντέρ την αποτρόπαιη βία με τη βαθιά ανάγκη εξωραϊσμού της, ανάγκη που οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία να μετατρέπει διαρκώς την (ιστορική) φρίκη σε (χολιγου­ντιανό) θέαμα.

Μ. Βρετανία, Δανία. 2012. Διάρκεια: 160΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πράξη του Φόνου

The Act of Killing
4,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2012
  • Διάρκεια: 160 '
  • Τζόσουα Οπενχάιμερ

Αρχιβασανιστές και ακροδεξιοί δολοφόνοι περιγράφουν με κινηματογραφικούς όρους τις μαζικές σφαγές που ακολούθησαν την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος στη Ινδονησία το 1965.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.