Επίσημη Ιστορία

3

Ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για ένα υποδειγματικά σεναριογραφημένο πολιτικό δράμα, το οποίο χάρισε στη σπουδαία Νόρμα Αλεάντρο το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες.

Επίσημη Ιστορία

Μια καθηγήτρια γυμνασίου του Μπουένος Άιρες αρχίζει να υποψιάζεται πως η θετή κόρη της είναι παιδί κάποιου από τους αναρίθμητους «εξαφανισθέντες» πολίτες, τους οποίους στην πραγματικότητα εξόντωσε η στρατιωτική χούντα. Ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για ένα υποδειγματικά σεναριογραφημένο πολιτικό δράμα, το οποίο χάρισε στη σπουδαία Νόρμα Αλεάντρο το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες.

Επίσημη Ιστορία - εικόνα 1

Το πρώτο ξενόγλωσσο Όσκαρ της Αργεντινής (ακολούθησε το «Μυστικό στα Μάτια τους») είναι ένα υποδειγματικά σεναριογραφημένο πολιτικό δράμα, το οποίο συνδυάζει μια συγκινητική προσωπική ιστορία με τα αληθινά γεγονότα που αφορούν μια ολόκληρη χώρα. Βρισκόμαστε στο Μπουένος Άιρες του 1983, μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και πριν από τις ελεύθερες εκλογές, όταν μια καθηγήτρια γυμνασίου αρχίζει να υποψιάζεται πως η θετή κόρη της είναι παιδί κάποιου από τους αναρίθμητους «εξαφανισθέντες» πολίτες της στρατιωτικής χούντας.

Η Νόρμα Αλεάντρο, αποφασιστικά αυστηρή στα πρώτα πλάνα και συγκινητικά συντετριμμένη στα τελευταία, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για τον υπερήφανο τρόπο που υποδύεται μια βολεμένη αστή απέναντι σε ηθικά (που κατόπιν γίνονται πολιτικά) διλήμματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Με κατανοητό, προσεκτικό και όσο πρέπει επεξηγηματικό τρόπο ο Λουίς Πουέντζο («Ο Γερο-Γκρίνγκο») την παραλληλίζει με μια Αργεντινή που τα βάζει με τον εαυτό της, υποφέρει βαθιά μα τελικά σηκώνει ανάστημα και μπορεί να αντικρίσει θαρραλέα, αν και τραυματισμένη, το μέλλον της (που είναι η αναγνώριση του παρελθόντος της).

Αργεντινή. 1985. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Επίσημη Ιστορία

THE OFFICIAL STORY
3
  • Κοινωνική
  • 1985
  • Διάρκεια: 112 '
  • Λουίς Πουέντζο

Μια καθηγήτρια γυμνασίου του Μπουένος Άιρες αρχίζει να υποψιάζεται πως η θετή κόρη της είναι παιδί κάποιου από τους αναρίθμητους «εξαφανισθέντες» πολίτες, τους οποίους στην πραγματικότητα εξόντωσε η στρατιωτική χούντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.