Η Μέρα της Βαστίλης

1

Τα action κλισέ στήνουν χορό σε μια χοντροκομμένη ξεπατικωτούρα του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση».

Η Μέρα της Βαστίλης

Τα action κλισέ στήνουν χορό σε μια χοντροκομμένη ξεπατικωτούρα του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση».

Βράδυ μπροστά στην εκκλησία της Sacre Coeur στη Μονμάρτρη. Ξαφνικά μια όμορφη νεαρή γδύνεται και αρχίζει να κατεβαίνει ολόγυμνη, αργά, τα κατάμεστα σκαλιά. Όλοι στρέφουν την προσοχή τους επάνω της (αστυνομικός δεν υπάρχει ούτε για δείγμα), ιδανική αφορμή για τον συνεργάτη της, τον Αμερικανό Μάικλ, να αρχίσει να ξαφρίζει πορτοφόλια, διαβατήρια, κινητά… Η εναρκτήρια σκηνή της «Μέρας της Βαστίλης» είναι ενδεικτική τού με πόση ευκολία ο ρεαλισμός παραμερίζεται για χάρη μιας αυθαίρετης πλοκής, η οποία αντιγράφει με απλοϊκότητα την ιδέα του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση»: δύο αταίριαστοι ήρωες που αναγκάζονται να συνεργαστούν –ο καταφερτζής πορτοφολάς κι ένας πολλά βαρύς μυστικός πράκτορας της CIA–, μια συμμορία που σπέρνει το χάος στην πόλη και μια καλά κρυμμένη συνωμοσία με οικονομικά κίνητρα. Λίγη δόση πολιτικής κριτικής (κρατική διαφθορά, υποκίνηση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας) δεν βλάπτει, καθώς μιλάμε για ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, και η συνταγή της θεαματικής περιπέτειας που δεν αφήνει σεναριακή ευκολία να πέσει κάτω, προβλέψιμη μέχρι και το τελευταίο καρέ, παραδίνεται στα χέρια τού (πρώην) ενδια­φέροντος θριλερά Τζέιμς Γουάτκινς («Eden Lake», «Η Γυναίκα με τα Μαύρα») για να τη διεκπεραιώσει στον αυτόματο πιλότο.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μέρα της Βαστίλης

Bastille Day
1
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 92 '
  • Τζέιμς Γουάτκινς

Ένας μυστικός πράκτορας της CIA κι ένας νεαρός Αμερικανός πορτοφολάς αναγκάζονται να συνεργαστούν για να εμποδίσουν μια καλά κρυμμένη συνωμοσία, η οποία έχει σπείρει το χάος σε ολόκληρο το Παρίσι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.