Η Ιστορία της Nahid

2,5

Τίμια και στέρεα κοινωνική μαρτυρία, από την οποία λείπει η κινηματογραφική ένταση. Συμμετοχή στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Η Ιστορία της Nahid

Τίμια και στέρεα κοινωνική μαρτυρία, από την οποία λείπει η κινηματογραφική ένταση. Συμμετοχή στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Η Ιστορία της Nahid - εικόνα 1

Απόλυτα πιστό στην ντοκιμαντερίστικη και βαθιά ουμανιστική κινηματογραφική του παράδοση, το ιρανικό σινεμά συνεχίζει να παράγει στέρεα κοινωνικά δράματα χαρακτήρων που προσπαθούν, πάντα διακριτικά και έμμεσα, να θίξουν τα καυτά προβλήματα μιας πρώην κοσμοπολίτικης και νυν θεοκρατούμενης, γεμάτης πολλές ακόμα αντιφάσεις, πραγματικότητας. Τέτοια ακριβώς ταινία είναι και η «Ιστορία της Ναχίντ», σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ίντα Παναχαντέ, βασισμένη στο προσωπικό δίλημμα μιας διαζευγμένης μητέρας ενός αγοριού, η οποία ερωτεύεται έναν άντρα που θέλει να την παντρευτεί.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, εκείνη πρέπει να παραχωρήσει την κηδεμονία του γιου της στο σύζυγό της, ο οποίος την εκβιάζει, με τη νεαρή σκηνοθέτιδα να σχολιάζει μέσα από την αδιέξοδη περίπτωση της ηρωίδα της την προβληματική θέση της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν. Στέρεοι χαρακτήρες, χαμηλοί τόνοι και μια γκριζαρισμένη, σε ψυχρούς τόνους φωτογραφία συνθέτουν μια μουντή καθημερινότητα, με την εικόνα της χειμωνιάτικης θάλασσας να επανέρχεται ως μια αλληγορική αναφορά στην υποσχόμενη, αλλά ανέφικτη(;), ελευθερία. Συνολικά, μια τίμια και ενδιαφέρουσα κοινωνική μαρτυρία από την οποία όμως λείπει η κινηματογραφική – δραματική και αφηγηματική– ένταση. Συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών.

Ιράν. 2015. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία της Nahid

Nahid
2,5
  • Κοινωνική
  • 2015
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ίντα Παναχαντέ

Η Ναχίντ είναι μια διαζευγμένη μητέρα ενός αγοριού, η οποία ερωτεύεται έναν άντρα ο οποίος θέλει να την παντρευτεί. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, εκείνη πρέπει να παραχωρήσει την κηδεμονία του γιου της στο σύζυγό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.