Ο Διαιτητής

2

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια υπερβολικά φαρσική και απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη λαϊκή κωμωδία.

Ο Διαιτητής

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια υπερβολικά φαρσική και απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη λαϊκή κωμωδία.

Ο Διαιτητής - εικόνα 1

Χτίζοντας μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, ο Παόλο Τζούκα αποφάσισε παράλληλα να κάνει πρόπερσι το μεγάλο κινηματογραφικό βήμα. Επέστρεψε λοιπόν στην πρώτη (από τις τρεις) και πολυβραβευμένη μικρού μήκους του, τον δεκαπεντάλεπτο, ασπρόμαυρο «Διαιτητή» του 2009. Απ’ αυτόν διατήρησε το σκηνοθετικό ύφος και τη βασική ιδέα, πάνω σε δύο παράλληλες ιστορίες που αναπόφευκτα θα συναντηθούν: αυτή της διαμάχης μεταξύ δύο χωριών και των ποδοσφαιρικών τους ομάδων στην τρίτη κατηγορία Σαρδηνίας και ενός φιλόδοξου διαιτητή που είναι έτοιμος να σφυρίξει κατ’ εντολή σε έναν κρίσιμο αγώνα, για να βρεθεί έτσι στον μεγάλο τελικό.

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη, κατά στιγμές σπιρτόζα, μα υπερφορτωμένη και υπερβολικά φαρσική λαϊκή κωμωδία. Το ιδιαίτερο διηγηματικό στιλ του Τζούκα, με εξπρεσιονιστικά και βιντεοκλιπίστικα στοιχεία, βιβλικές αναφορές (ο Μυστικός Δείπνος, ο άσωτος υιός), σινεφίλ παραπομπές και μιούζικαλ ιντερμέδια, εντυπωσιάζει, τις περισσότερες φορές θετικά. Η έλλειψη μέτρου, από την άλλη, είναι προφανής, παρασέρνοντας την όλη σάτιρα σε ένα εύκολο και «λαϊκίστικο» χαβαλέ, που από κάποια στιγμή και μετά (ο Ματσούτσι με περούκα!) εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο.

Α/Μ. Ιταλία, Αργεντινή. 2013. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διαιτητής

L' Arbitro
2
  • Κωμωδία
  • 2013
  • Διάρκεια: 96 '
  • Πάολο Τζούκα

Ενώ η διαμάχη μεταξύ δυο ποδοσφαιρικών ομάδων της τρίτης κατηγορίας Σαρδηνίας κορυφώνεται, ο καλύτερος παίχτης της μιας εξ αυτών ξανασυναντά την παιδική του αγαπημένη και ένας φιλόδοξος διαιτητής είναι έτοιμος να σφυρίξει κατ’ εντολή για να βρεθεί στο μεγάλο τελικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.