Ντερσού Ουζαλά

3,5

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση. Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ντερσού Ουζαλά - εικόνα 1

Ο συγκινητικός ουμανισμός του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο το έργο του Ιάπωνα κορυφαίου σκηνοθέτη, συναντά τον άμετρο θαυμασμό του για την οπτικά μεγαλόπρεπη και ηθικά αδιάφορη φύση στην πρώτη ευρωπαϊκή ταινία του, βασισμένη στις μαρτυρίες του τοπογράφου/συγγραφέα Βλαντιμίρ Αρσένιεφ. Το λιτό στόρι του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ αφορά τη σχέση του Σοβιετικού επιστήμονα με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την οποία ένας θαυμαστός και αόρατος κόσμος, αυτός της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, αναδεικνύεται ως ουτοπικός, χαμένος παράδεισος. Τα μαγευτικά χιονισμένα τοπία υποβάλλουν μια μυσταγωγική, σχεδόν μεταφυσική ατμόσφαιρα, ο ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός του Κουροσάβα όμως προσγειώνει δεξιοτεχνικά τον αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα του σε μια γήινη κοινωνική πραγματικότητα – σκληρή όσο και βαθιά ποιητική.

Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία. 1975. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντερσού Ουζαλά

DERSU USALA
3,5
  • Δραματική
  • 1975
  • Διάρκεια: 144 '
  • Ακίρα Κουροσάβα

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.