Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας

2

Μαχητικό και πληροφοριακό ρεπορτάζ στην καρδιά των γεγονότων από έναν έμπειρο τηλεοπτικό ντοκιμαντερίστα («Εξάντας»).

Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας

Το χρονικό του αιφνιδιαστικού κλεισίματος της ΕΡΤ και οι επιπτώσεις του στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό και γενικότερα ενημερωτικό τοπίο. Μαχητικό και πληροφοριακό ρεπορτάζ στην καρδιά των γεγονότων από έναν έμπειρο τηλεοπτικό ντοκιμαντερίστα («Εξάντας»).

Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας - εικόνα 1

Με το που αποφάσισε­ η κυβέρνηση στις 11/6/2013 να κλείσει εν μία νυκτί τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η κάμερα του Γιώργου Αυγερόπουλου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Καθώς αυτές έτρεχαν, ο έμπειρος δημιουργός του «Εξάντα» συνέχισε να τις παρακολουθεί από κοντά­ και τώρα ολοκλήρωσε ένα ρεπορταζιακό χρονικό μιας ώρας, το οποίο περιγράφει τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτό το απρόβλεπτο όσο και πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά χρονικά γεγονός. Πρωταγωνιστές είναι κυρίως πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που εκφράζουν τις εύλογες απορίες τους, με κάποιους πολιτικούς να δηλώνουν τις αντιρρήσεις τους και τον πρώην υπουργό Παντελή Καψή να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κυρίως καταγραφικό, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη διεθνή κατακραυγή, εξηγεί την αντισυνταγματικότητα της απόφασης, για να καταλήξει στη «λογική του σοκ» και τη χειραγωγημένη ιδιωτικοποίηση της πληροφόρησης. Ο λόγος του είναι απλός και σαφής, οι τηλεοπτικής λογικής εικόνες του απλώς υποστηρικτικές και η πολιτική του θέση ξεκάθαρη, αποκαλυπτική για το δημοκρατικό έλλειμμα που βασιλεύει στην Ελλάδα της κρίσης. Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 65΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 65 '
  • Γιώργος Αυγερόπουλος

Το χρονικό του αιφνιδιαστικού κλεισίματος της ΕΡΤ και οι επιπτώσεις του στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό και γενικότερα ενημερωτικό τοπίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξεριζωμένοι" στην Ταινιοθήκη: Το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη φωτίζει τις τραυματικές εμπειρίες παιδιών ανά το κόσμο

Για την ταινία, που περιγράφει επτά ιστορίες ξεριζωμών, θα μιλήσουν οι καθηγήτριες Gonda Van Steen, Αννα Λυδάκη και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/05/2024

Όλες οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα των "Ιστοριών Καλοσύνης" ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα σκηνοθέτη.

Ιστορίες Καλοσύνης

Ο Λάνθιμος επιστρέφει στον παλιό, απόλυτα weird εαυτό του. Εσωστρεφής και ψυχρά αποστασιοποιημένος, καταφέρνει να περιγράψει ίσως λίγο φλύαρα, αλλά ευρηματικά κι απολαυστικά μια ανησυχητικά παράλογη πραγματικότητα.

Furiosa: A Mad Max Saga

Απολύτως ικανοποιητικό σε επίπεδο ανελέητης δράσης και ακαταμάχητου dieselpunk θεμάτος, λιγότερο χορταστικό όμως ως αφήγηση, το πρίκουελ αποτελεί μια διογκωμένη αν και τίμια προσθήκη σε ένα franchise που παραμένει αξιόπιστο.

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.