PlayStation4: η αποκάλυψη

Η επόμενη "παρτίδα" άνοιξε - οι εντυπώσεις μας;

Στους πολέμους, λένε, η πλευρά που έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού συχνά μπορεί να αποσπάσει τη νίκη και μόνο βάσει αυτού - αν πάντοτε αυτός ο αιφνιδιασμός "πιάσει" απροετοίμαστη την άλλη πλευρά σε βαθμό αρκετό ώστε να σημειωθούν σοβαρές απώλειες, βέβαια. Δεν είμαστε βέβαιοι για το αν και κατά πόσο ο "πόλεμος" της επόμενης γενιάς συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης θα εξελιχθεί απαραίτητα έτσι - γιατί η Microsoft μόνο... απροετοίμαστη δεν είναι για την σύγκρουσή της με τη Sony τα Χριστούγεννα - όμως βέβαιοι μπορούμε να είμαστε τουλάχιστον για το εξής: οι πρώτοι κανονιοβολισμοί "έπεσαν" χθες στη Νέα Υόρκη από τους Ιάπωνες. Σε μία κίνηση τακτικής που θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο θα επηρεάσει τα πράγματα αργότερα, η Sony αποκάλυψε το PlayStation4, αποδεικνύοντας πως για δεύτερη φορά το προβάδισμα ενός έτους στους Αμερικανούς δεν προτίθεται να το παραχωρήσει. Και... έτσι, απλά, μπαίνουμε και επίσημα στην "επόμενη γενιά"¨της ηλεκτρονικής διασκέδασης για το σπίτι: το 2013 είναι και επίσημα "έτος μετάβασης" πλέον.

Η Sony έχει, ομολογουμένως, όχι ακριβώς... κολακευτικό ιστορικό στον περιορισμό της διαρροής πληροφοριών για τα νέα της συστήματα πριν την επίσημη αποκάλυψή τους. Αυτή τη φορά έκανε καλύτερη δουλειά απ' ότι σε άλλες περιπτώσεις που μπορούμε να σκεφτούμε, όμως και πάλι ήταν ουκ ολίγα τα γνωστά στοιχεία για το PS4 που ίσως εμποδισαν την αποκάλυψή του να γίνει η "έκρηξη" που ίσως θα μπορούσε να είναι. Αυτά - και το γεγονός ότι η Sony επέλεξε να μην δείξει το ίδιο το προϊόν, εννοούμε το περίβλημά του και το γενικό του σχεδιασμό - κατέστησαν την χθεσινή παρουσίαση "μια πρώτη γεύση" και όχι την επιβλητική έναρξη ενός καινούργιου PlayStation όπως την φαντάζεται ο πιο πολύς κόσμος. Από την άλλη, σε κάθε αποκάλυψη της τελευταίας δεκαετίας που μπορούμε να σκεφτούμε το ίδιο συνέβη - μπορούμε επίσης να σκεφτούμε και απείρως χειρότερες "αποκαλύψεις", όπως αυτή του WiiU - οπότε... όλα καλά.

Για τα καινούργια πράγματα που φέρνει το PlayStation4 στο προσκήνιο, κάνουμε αναλυτική αναφορά σε άλλα μας άρθρα: τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το ανασχεδιασμένο του χειριστήριο, οι νέες λειτουργίες του και τα πρώτα games του όλα καλύφθηκαν από τη Sony επαρκώς (για μία πρώτη επαφή) και αρκούν για να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα του πού στέκεται το PS4 και προς τα πού θέλει να κινηθεί η ιαπωνική εταιρεία. Με την κυκλοφορία του επιβεβαιωμένη πλέον για την εορταστική περίοδο - αλλά όχι εξασφαλισμένη για την Ευρώπη στο ίδιο χρονικό πλαίσιο ακόμη - αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι το αναμενόμενο... PR game: διάθεση περισσότερων λεπτομερειών σταδιακά, η αποκάλυψη της μορφής του PS4 ξεχωριστά, μια έντονη πιθανότατα παρουσία στην έκθεση της Ε3 στο Los Angeles, η ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας του και της τιμής πώλησής του στην έκθεση της Gamescom στη Γερμανία... όλα περιμένουμε να γίνουν έτσι. Και έχει νόημα να γίνουν έτσι. Το PS4 δεν είναι το μόνο προϊόν που θα προωθήσει φέτος η Sony και πρέπει να υπάρχει "χώρος ζωτικός" στις ενέργειές της και για το PS Vita, αλλά και για τα 4 κορυφαία games του PS3.

Ναι, η διαδικασία της εισόδου νέων συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης ακολουθεί μία "πεπατημένη" πια. Ναι, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η είσοδος αυτή να είναι εμπορικά επιτυχημένη και ναι, υπάρχει πάντα μια στρατηγική πίσω από αυτό που αυτή καθ' αυτή δεν ενδιαφέρει τους καταναλωτές, αλλά εν τέλει τους αφορά. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τη μαγεία του καινούργιου, την υπόσχεση για ψυχαγωγία που δεν έχουμε ξαναδεί, την ανυπομονησία που δημιουργούν αυτά τα δύο μαζί, δεν έχει καταφέρει να τη φθείρει το... διαδικαστικό. Χθες μάθαμε σε αδρές γραμμές τί μπορούμε να περιμένουμε από το επόμενο PlayStation τα επόμενα χρόνια. Και, για την ώρα, αυτό μάς είναι αρκετό. Επόμενη γενιά, καλώς ήλθες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ