Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Το μεγαλύτερο τραπέζι κρητικής κουζίνας στήθηκε στην προμενάδα του Αγίου Νικολάου, προσκαλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Με αφετηρία την Κιτροπολιτεία του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες υπαίθριες κουζίνες μετέτρεψαν την προμενάδα του Αγίου Νικολάου σε μια ατέλειωτη υπαίθρια γιορτή, με σημαντικούς σεφ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά από τα ισχυρότερα εστιατορικά brands του νομού, να παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη ήταν μερικοί από τους σεφ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, με πρωτεργάτη τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, οργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα «Κρητικά Μαγειρέματα».

Το χαρούπι, ένα από τα πλέον ανεκμετάλλευτα υλικά της κρητικής παραγωγής μέχρι πρότινος, επιβεβαίωσε το δυναμικό του comeback πρωταγωνιστώντας στα πιάτα πολλών από τους συμμετέχοντες, με την μπριγάδα του «Minos Palace» να προτείνει χυλοπίτες χαρουπιού με σύγκλινο και μανιτάρια, την ομάδα του «Domes of Elounda» να σερβίρει χειροποίητη πίτα χαρουπιού με σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε πετιμέζι και σπιτική καπνιστή πάπρικα, αλλά και το επιτελείο του «Daios Cove» να συνθέτει ένα κομψότατο «βρώμικο», με αφράτο ψωμάκι χαρουπιού, πανσέτα, κρέμα γραβιέρας, μαρμελάδα από απάκι και πολίτικη σαλάτα.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά - εικόνα 1

Πρωταγωνιστής, παράλληλα, και στα σταθερά μενού των εστιατορίων αυτών των ξενοδοχείων, το χαρούπι είναι το επικρατέστερο μεν, αλλά ένα μόνο από τα τοπικά υλικά που έχουν βρει σταθερή θέση στις φαρέτρες των δημιουργικών κουζίνων της περιοχής: στο σαφάρι μας στα εστιατόρια της Ελούντας, ενός από τους πλέον πρωτοπόρους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας, εντοπίσαμε ντόπια όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρεατικά να κρατούν θέση βασικού παίκτη στις προτάσεις βραβευμένων σεφ, δίνοντας τις γευστικές βάσεις για πιάτα αξιώσεων.

Πιάτα που, εκτός από τις γαστριμαργικές απολαύσεις τους, προσφέρουν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Αποδεικνύουν ότι η εναγκάλιση της εντοπιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες εμπειρίες fine dining, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, μέσα σε μια μπουκιά, να αποκτήσει μια ολιστική εικόνα της περιοχής, συμπληρώνοντας τις φυσικές της ομορφιές με αυτήν την τόσο φευγαλέα, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική πτυχή της: την γεύση της. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θέλουμε να συναντάμε όλο και περισσότερο στους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.