Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες, ξεπροβάλλει ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, χάρμα οφθαλμών που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

komolithoi

Οδηγώντας επί του δρόμου Καλουδιανών-Χρυσοσκαλίτισσας για να φτάσουμε στο μαγικό Ελαφονήσι Χανίων, την προσοχή μας τραβά ένα τοπίο με λόφους σαν πυραμίδες, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, που μας ταξιδεύει νοερά στην Καππαδοκία. Μπαίνουμε στο χωριό Ποταμίδα Κισάμου, στην κοιλάδα του πολύ ορμητικού ποταμού Τυφλού που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του (γι’ αυτό ονομάζεται Τυφλός) και αυτές οι "καμινάδες των νεράιδων" όπως αποκαλούνται και οι φυσικές πυραμίδες της Καππαδοκίας, μας οδηγούν κοντά τους.  

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Περνάμε από την εκκλησία της Αγίας Άννας, δίπλα στην οποία λειτουργούσε το σχολείο του χωριού, από το 1928 που χτίστηκε μέχρι το 1994, όταν αποφασίστηκε τα παιδιά να παρακολουθούν το εξατάξιο σχολείο του Δραπανιά. Σήμερα το κτήριο λειτουργεί ως Μουσείο Σχολικής Ζωής, με εκθέματα από μια άλλη μαθητική εποχή με πλούσιο αρχειακό υλικό και μια αυλή που έχει διαμορφωθεί σε παιδική χαρά. Η πρόσβαση είναι εύκολη για να προσεγγίσουμε αυτές τις φυσικές πυραμίδες που στην κρητική διάλεκτο ονομάζονται "Κωμόλιθοι".

Μπροστά μας απλώνεται μια αλάνα, ένα μεγάλο οικόπεδο σκεπασμένο με σανό. Περήφανα άλογα βόσκουν με φόντο αυτούς τους άγονους λόφους, εντελώς γυμνοί στη βάση και στα πλάγια, με μικρές τούφες βλάστησης μόνο στις κορυφές τους. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πως το γειτόνεμα του χωριού με το ποτάμι χαρίζει πλούσια βλάστηση στα χωράφια και τα βουνά όλες τις εποχές του χρόνου.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Σκαρφαλώνουμε σ’ αυτές τις γεωπυραμίδες που αποτελούνται από αργιλικά πετρώματα που με την πάροδο του χρόνου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό, έχουν σμιλευτεί σε αυτά τα κωνικά σχήματα, που έχουν στεγανοποιηθεί αριστοτεχνικά. Έχοντας αυτή την ιδιότητα, πριν την εποχή του τσιμέντου, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έσπευδαν στους λόφους για να χρησιμοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερο "κοίτασμά" για τη στεγανοποίηση των στεγών των σπιτιών τους.

Μιλάμε βέβαια, για ένα "κοίτασμα φυσικής ομορφιάς” που η αξία του έγκειται στη διατήρηση του. Οι Κωμόλιθοι συνοδεύονται από μια πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που τους χαρίζουν, δικαίως, το χρίσμα του διατηρητέου μνημείου της φύσης.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Ολλανδοί επιστήμονες ήδη από την δεκαετία του 70′ ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη την Μεσόγειο και τοποθέτησαν τον αρχικό σχηματισμό των κοιτασμάτων στο όριο της Τορτόνιας και Μεσσήνιας χρονικής βαθμίδας, δηλαδή πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Επιπλέον, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τη δεκαετία του 90′ πολλά θαλάσσια απολιθώματα και κυρίως αρκετά είδη καρχαρία της Τορτονίου περιόδου μήκους πάνω από 15 μέτρα, γεγονός που συνηγορεί πως πρόκειται για υπολείμματα αρχαίου βυθού.  Το πανεπιστήμιο Κρήτης σε έρευνες που πραγματοποιήσε στα εργαστήρια του τμήματος ορυκτών πόρων, κατέδειξε ότι τα ομοιόμορφα ιζήματα από τα οποία αποτελούνται οι Κωμόλιθοι, που ονομάζονται ιλυόλιθοι, με μέγεθος από 1 ως 20 χιλιοστά του χιλιοστού και με κύριο συστατικό το μοντμοριλλονίτη, που έχει την ιδιότητα όταν λαμβάνει νερό στην δομή του να διογκώνεται, εκτός από σιδηροπυρίτη περιέχουν και ίχνη χρυσού.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Περπατήσαμε για λίγη ώρα ανάμεσα στους Κωμόλιθους, χαζεύοντας τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που έβαφαν εκείνη την ώρα τον ουρανό σε ροζ αποχρώσεις, εδώ που σε ηλικία 13 χρόνων έπαιξε για πρώτη φορά θέατρο ο Μάνος Κατράκης, σύμφωνα με μια δικιά του ομολογία στο λυκειάρχη Γεώργιο Κωνσταντουλάκη. Ο  γνωστός ηθοποιός που έζησε τα παιδικά του χρόνια στο διπλανό συνοικισμό Παπαδιανά (εκεί υπάρχουν και τα ερείπια του πατρικού του σπιτιού) ανακηρύχτηκε από τους Ποταμιδιανούς επίτιμος δημότης της κοινότητάς τους κατά το 1981 και επίτιμο μέλος του μορφωτικού συλλόγου της Ποταμίδας "Αναγέννηση".

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Η σαγήνη των Κωμόλιθων θα σας παρασύρει χωρίς αμφιβολία. Μια εικόνα που το 2016 η NASA δημοσίευσε ως φωτογραφία της ημέρας (Earth Science Picture of the Day) στην ιστοσελίδα της αλλά εμείς μπορούμε να απολαύσουμε από κοντά και να βιώσουμε την ενέργεια αυτών των δημιουργημάτων της φύσης με τη χαρακτηριστική γεωδομή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.