Όλοι εμείς πουλιά

3,5

Η βαθιά πληγή της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης τροφοδοτεί το έργο του Λιβανο-καναδού συγγραφέα, μέσα από μια επιδραστική ερωτική ιστορία που θίγει πολλαπλά ζητήματα ταυτότητας, καταγωγής και θρησκείας.

Όλοι εμείς πουλιά Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Όλοι εμείς πουλιά", που βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινάει από ένα love story, από το –τυπικό στην τέχνη– μοτίβο μιας σχέσης που γνωρίζει εμπόδια. Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής και η Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής, γνωρίζονται και ερωτεύονται στη Νέα Υόρκη. Τίποτα δεν προμηνύει ότι αυτοί οι δύο σύγχρονοι νέοι, που ζουν έξω από τα όρια που επιβάλλουν η θρησκεία ή η καταγωγή τους, θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη σχέση τους. Ένα ταξίδι στο Ισραήλ, όμως, θα φέρει τα πάνω-κάτω και, καθώς ο Εϊτάν τραυματίζεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας ξεκινάει για όλους: για τον ίδιο, την οικογένειά του και τη Γουαχίντα.

Όλοι εμείς πουλιά
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο συγγραφέας με πραγματική μαεστρία μπλέκει στην ιστορία μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, τις ρίζες και τις προγονικές αξίες, ενώ παράλληλα διανθίζει το έργο με στοιχεία υπέρτατου λυρισμού, αντλώντας από την πλούσια αραβική κουλτούρα και παράδοση. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από συνεχή φλασμπάκ, που μας πηγαίνουν στην –καθοριστική– ιστορία του πατέρα του Εϊτάν, ενώ κάθε πρόσωπο του δράματος συνδιαμορφώνει το πολυεπίπεδο συγγραφικό σύμπαν έχοντας λόγο ύπαρξης, χωρίς δηλαδή να λειτουργεί προσχηματικά. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σύγχρονα κείμενα (2018) που βλέπουμε στην Ελλάδα (η περιγραφή σε λίγες γραμμές το αδικεί, ειδικά καθώς αποκρύπτονται στοιχεία της πλοκής που έχουν μεγάλο συναισθηματικό αποτύπωμα), η οποία συγκινεί επιπλέον με τη βαθιά αίσθηση αποδοχής και κατανόησης με τη οποία βλέπει ένας συγγραφέας λιβανέζικης καταγωγής την πλευρά του "εχθρού" –τα βάρη και τα πάθη της εβραϊκής κοινότητας–, παραδίδοντας τελικά ένα αληθινά ανθρώπινο και οικουμενικό έργο, παρά ένα στρατευμένο μανιφέστο.

Θεατρική παράσταση Όλοι εμείς πουλιά στο Εθνικό Θέατρο

Η έντιμη παράσταση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό τα ζωηρά συναισθήματα και την προβληματική του έργου, παρόλο που ενίοτε ζημιώνεται από τη βραδύτητα του σκηνικού ρυθμού (συντελεί σε αυτό και η μουσική του Πάνου Γκίνη). Βέβαια, η σκηνοθεσία δείχνει περισσότερο να ορίζει ένα πλαίσιο δράσης παρά να δουλεύει επισταμένα με τους ηθοποιούς και τους ρόλους τους. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι άνισες ερμηνείες, αν και συνολικά οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται τουλάχιστον ικανοποιητικά κι έτσι η παράσταση επικοινωνεί ωραία με την πλατεία. Η Άννα Μάσχα και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου επιβάλλονται με την υποκριτική τους ωριμότητα. Κάπως εγκλωβισμένος στη σκληρότητα του ήρωά του εμφανίζεται ο Δημήτρης Παπανικολάου στον καθοριστικό ρόλο του πατέρα του Εϊτάν, όπως και η Πηνελόπη Τσιλίκα στον αμφίρροπο ρόλο της Εβραίας στρατιωτικού. Στους ρόλους του νεαρού ζευγαριού ο Μπάμπης Αλεφάντης έχει ωραίες στιγμές, όμως εκείνη που αληθινά καθηλώνει με τη ζεστασιά και τη δυναμική της είναι η Μελίνα Πολυζώνη. Ο ωραίος σκηνικός χώρος που υπογράφει η Ηλένια Δουλαδίρη χωρίζει τη σκηνή σε διαφορετικές ζώνες δράσης, σε γκρι χρώμα που παραπέμπει σε συντρίμμια και με την άμμο στο προσκήνιο ως πολλαπλό συμβολικό στοιχείο.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλοι εμείς πουλιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής. Η σχέση τους συναντά την εχθρότητα της εβραϊκής οικογένειας του Εϊτάν. Το ταξίδι του ζευγαριού στο Ισραήλ και μια βομβιστική ενέργεια που θα στείλει τον Εϊτάν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση θα γίνει η απαρχή να αποκαλυφθεί το παρελθόν μιας οικογένειας. Τα μυστικά αντηχούν, η αλήθεια εκρήγνυται και η οικειότητα γίνεται κομμάτια μέσα στη δίνη των παγκόσμιων γεγονότων που «επιτίθενται» στους ήρωες του έργου. Από τον κεραυνοβόλο έρωτα σε μια τρομοκρατική επίθεση, από το γέλιο στις κραυγές, ο Μουαουάντ εξυφαίνει μια ερωτική ιστορία με πολιτικές διαστάσεις και υπαρξιακές προεκτάσεις με φόντο το αξεδιάλυτο χάος της Μέσης Ανατολής.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber